Három tervezetet választott ki a NASA részletes kidolgozásra, melyekből egy 2018-ban indulhat majd útnak fizikai valójában a Naprendszer egy kiválasztott égitestjéhez. A választottak 3,3 millió dollárt kapnak fejenként, hogy 12 hónap alatt részletes projektet prezentáljanak. Maga a New Frontiers közepes költségvetésű, 650 millió dollárt nem meghaladó árú űrszondák sorozata, félúton az olcsó Discovery és legdrágább Flagship missziók között. Ide tartozik a Plútóhoz épp félúton járó New Horizons illetve a jövő nyáron a Jupiterhez induló Juno. A végső döntést szintén 2011 közepén fogják majd kihirdetni.

 

A három választott mindegyike felbukkant már valamilyen formában. Az első jelölt a SAGE (Surface and Atmosphere Geochemical Explorer), egy olyan témával, a Vénusz felszínének vizsgálatával, ami minden valamirevaló naprendszerbuzit izgat. Elvégre a Vénusz itt van a szomszédban, karnyújtásnyira, mégis szinte meghódíthatatlannak tűnik a felszíne, radartérképekkel és a Venyerák által a hetvenes években készített pár fotóval kell beérnünk a mai napig. A körülmények persze nem kedvezőek, a forróság, a nyomás és a légkör korrozív anyagai hihetetlenül ellenálló szerkezetet követelnek. Ennek következtében a SAGE landere gyakorlatilag egy 21. századi Venyera lenne: ereszkedés közben vizsgálná a légkört, majd leszállva maximum pár órás működés alatt fotózna, illetve mintát venne a felszínről, elemezve annak összetételét. Ez a tervezet kevésbé radikális, mint a korábban benyújtott VISE (Venus In Situ Explorer) légköri ballonja, de így is kérdéses, hogy belefér-e a New Frontiers keretbe. A Vénusz felszíni viszonyait szimulálni is komoly kihívás, nem elég csak kicsapni a sivatagba a modellt, mint a Mars esetében. Mindenesetre tapasztalatban nincs hiány: a program vezetője, Larry Esposito, már a Pioneer Venus és Magellan missziókban is részt vett, és '92 óta lobbizik új Vénusz-szondáért.

 

Korai vázlat a SAGE-ről

 

A következő az Osiris-Rex (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer), az erőltetett névadás egyik bajnoka, már felbukkant pár éve a Discovery programban, de végül nem épült meg. Az űrszonda a Hayabusához hasonló programot hajtana végre, megközelítve egy apró földközeli kisbolygót, igen közelről, pár száz méterre a felszínétől keringve feltérképezné, leszállna majd mintát hozna belőle. A korábbi tervben a fél kilométeres (101955) 1999 RQ36 kisbolygó szerepelt célpontként.

 

Radarképek az 1999 RQ36 kisbolygóról

 

A harmadik választott a MoonRise: Lunar South Pole-Aitken Basin Sample Return Mission, mely az előző alkalommal igen közel került a megvalósuláshoz, de végül alulmaradt a Junoval szemben. Az űrszonda a Hold túloldalán található, hatalmas Déli-Pólus-Aitken-medencében szállna le. A becsapódás, ami ekkora krátert hozott létre, alighanem átszakította a Hold vastag kérgét, és a felszínre juttatott a köpenyanyagot. A MoonRise célja, hogy lehetőség szerint ilyen anyagmintát találjon és visszahozza a Földre. Persze ha a medencét nem nagy sebességű, merőleges becsapódás hozta létre, hanem lassabb, lapos szögben érkező égitest, az negatív hatással lehet az eredményekre.

 

Fantáziarajz a mintavevő szondáról

 

Bár a mintahozatal igazán nagy fegyvertény lenne, főleg egy kisbolygóról (tudom, jön a Hayabusa, de az necces) de én akkor is a SAGE-re szavazok, térjünk vissza a Vénuszra! Ki melyiket indítaná útnak?

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr101639830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.02. 22:30:45

A Venusz az jo otlet lenne.

Bar bulvar szempontjabol szinte semmi sincs rajta.

zala 2010.01.02. 23:42:11

a Vénusz megérdemelne egy flaship missziót és akkor a maradék kettő new frontiers-ből legyen az osiris-rex

Waldi! 2010.01.03. 08:45:42

A Hold lyukba kuldjenek valami extra olcso kis szondat inkabb :D

www.cnn.com/2010/TECH/space/01/01/moon.lava.hole/index.html

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.01.03. 11:16:00

@zala: itt egy tanulmány: vfm.jpl.nasa.gov/ de Flagship-ből kevés van, érdekes helyből meg sok. A következő misszió célpontja az Europa (és a Jupiter) lesz, 2020 táján. És a Vénusz mellett ott van még célpontnak a Titan és az Enceladus, a Triton és Neptunusz, szóval lehet hogy sokat kell várni a dologra.

@KGyST: lehet, hogy konzervatív a NASA hozzáállása, de nézd meg, hogy a Mars Scout (a NF marsi megfelelője) programok közül sem a mindenféle léghajókat, siklórepülőket, olvasztórobotokat választották, hanem a Phoenixet meg a MAVEN orbitert. Szerintem igyekeznek visszafogni az "optimista" költségtervű programokat. Itt már túl sok pénz forog kockán, hogy valami elszállt tervet támogassanak, az "izgalmas" programok inkább a Discovery programban várhatóak.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2010.01.03. 12:11:37

Inkább a célpontokat tartom uncsinak, meg a dologból kihozható médiafigyelmet. A három misszió egyike sem (a kisbolygós talán) sem tudja a kutya érdeklődését sem felkelteni. Jó, hogy a Vénusz, de két óra az kevés. A Holdról meg már hoztak vissza anyagot.

A Phoenix 400M USD-ből egy fél éves show-t csinált, na, az valami.

zala 2010.01.03. 13:24:56

@lacalaca:

rendben, legyen a SAGE :)

köszi a linket, nagyot néztem, amikor ezt olvastam:
"Such a mission would revolutionize our understanding of the climate of terrestrial planets, including the coupling between volcanism, terrorism, the interior, and the atmosphere; ..."

egyből gyanús volt, hogy ez azért nem lehet, de mielőtt újra ránézve felismertem, hogy kéregvizsgálatokról ír, beugrott, hogy talán mégis tudnak valamit bin Laden-ről
bocs :D

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.01.03. 16:11:55

@KGyST: egy Vénusz landerből lehetne hype, ügyes reklámmal. Lásd LCROSS, Huygens, azok se tartottak soká és mégis kajálták mindkettőt. Persze maga a Vénusz sem könnyű feladat PR szempontból, főleg a Marssal szemben. A Venus Express például évek óta dolgozik, mégis alig hallani valamit róla.

panoz (törölt) 2010.01.04. 13:50:36

Kisbolygósra szavazok, ha elindítana egy népszerűséget talán a NASA a tökölészés helyett egy Oriont elküldene valamelyik aszteroidára.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2010.01.04. 14:14:46

Ajaj, behoztam ezt a népszerűség-tematikát...

bloodhound v2.0 2010.01.18. 20:57:00

szvsz az lenne a szép világ, ahol nem kellene választani a háromból, hanem mindre jutna pénz...
süti beállítások módosítása