Sikertelenül próbáltak kapcsolatba lépni az orosz operátorok a december eleje óta üzemképtelen napmegfigyelő műholddal, nagy valószínűséggel véget ér a misszió. A műholdat idén januárban állították pályára, talán a VEGÁ-k óta az első komoly tudományos teljesítményű orosz űreszközként. (Technikailag is a Marsz-96 volt az utolsó 13 éve, de az csak csobbant egyet az óceánba.) A műhold két elődje, a Koronasz-I és -F (posztszovjet) ukrán platformon alapult, de ebben az esetben az oroszok házon belül kívánták megoldani a dolgot. A választás végül a Meteor-3 távérzékelő műholdat kiszolgáló platformra esett, erre szerelték rá a tizenegy tudományos műszert. Csakhogy a Meteorokat a Föld megfigyelését végzik, ezért a Nap mindig másfelől süti és melegíti őket, míg a Koronasz-Foton folyamatosan ugyanazt az oldalát fordítja a Nap felé. Emiatt a hosszúkás, hengeres test másik végén lévő akkumulátorokat, érzékelőket a műhold által termelt energiával, fűtőelemekkel kellett melegen tartani, ami jelentős terhelést mért az elektromos rendszerre. Ettől szép lassan leépültek az akksik illetve a töltöttségüket mérő szenzorok. A helyzet december 1-én fordult komolyra, mikor az irányítórendszer kikapcsolta az egyik telepet, ami miatt a tudományos műszerek is leálltak, másnapra a kommunikáció is megszakadt a műholddal. Azóta nem sikerült helyreállítani a kapcsolatot, de még ha meg is történne, a tudományos berendezéseket feltehetően még nehezebb lenne újra működésre bírni. Emiatt minden valószínűség szerint véget ért a Koronasz-Foton tudományos munkája.

 

 

Sajnos az orosz űrkutatás igazi fellendülése tovább várat magára. Talán a Fobosz-Grunt hozza el az áttörést, bár annak a Mars- (Phobos-) átkot is meg kell törnie...

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr731614622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása