Viszlát, Ulysses

2009.06.30. 23:18

A mai napon lezárult az Ulysses űrszonda 18 éves története, az utolsó rádióüzenetben utasították a műszerei kikapcsolására. Az Ulysses volt ez egyetlen űreszköz, ami nagy inklinációjú, majdnem poláris pályán keringett a Nap körül. Egyedülálló nézőpontja számos felfedezéssel szolgált a Nappal és a Naprendszerrel kapcsolatban, illetve GRB-k (gammakitörések) pontos pozíciójának háromszögelésében is fontos szerepe volt.

 

 

A küldetés végét számos jel előrevetítette. Tavaly ilyenkor már arról lehetett hallani, hogy az energiát biztosító RTG-ben kritikus szintre csökkent a plutónium mennyisége, emiatt nem tudott elég hőt termelni a manőverezéshez szükséges hidrazin folyékonyan tartásához. Ezt a problémát egy ügyes trükkel még megoldották, meghosszabbítva további egy évvel a küldetést. Mostanra viszont már a folyamatos keringetés ellenére is nagy az esélye, hogy a hidrazin megfagy, illetve a Naptól és Földtől távolodó űrszonda egyre gyengébb jelet tud csak küldeni, lassan lehetetlenné téve még minimális adat továbbítását is, ezért inkább kontrollált módon leállították az űrszondát. Az Ulysses küldetését így is négyszer hosszabbították meg, és háromszor haladt el a Nap északi és déli pólusa felett. Hosszabb írás, tudományos eredményekkel és miegymással hamarosan, illetve amint bepötyögöm!

Szerző: lacalaca

Szólj hozzá!

Címkék: ulysses

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr71218981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása