Holdszondák jönnek-mennek

2009.06.15. 16:37

A japán Kaguya űrszonda pályafutása ugyan véget ért, de hamarosan két másik űreszköz indul a Holdhoz. A páros a NASA LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) és LCROSS (Lunar CRater Observation and Sensing Satellite) műholdjaiból fog állni, egyben Amerika nagy visszatérése lesz a Holdhoz. Az Apollo óta ugyanis gyakorlatilag alig foglalkoztak kísérőnkkel, csak a '90-es években járt arra a Clementine és a Lunar Prospector. Az új páros indítása június 17-re van kitűzve, amit szinte biztos hogy elhalasztanak 19-re 18-ra, mert ütközik az STS-127  Endeavour tervezett startjával. Update: immár hivatalos, hogy a shuttle kapta a 17-i időpontot. A két űrszonda 18-án indulhat, illetve indítások lehetségesek 19-én és 20-án is.

 

Már az Atlas-V-ön várják a startot

 

Az LRO elnevezése nem véletlenül emlékeztet az MRO-ra, a feladat itt is hasonló, minden eddiginél részletesebb felmérést készíteni a Hold felszínéről. Ezt a felmérést tervezik majd használni az emberes küldetések tervezésénél, például leszállóhelyek kereséséhez. A műszerek vizsgálják majd a kémiai összetételt, elsősorban vízjég után kutatva, lézeres altiméter fogja mérni a domborzati viszonyokat. A legfontosabb műszer persze az LROC, a kamera, ami 0,5 m/pixel felbontású képeket fog készíteni, ezáltal láthtatóvá téve (ha nem is nagyon) az Apollo-program Holdon hagyott darabjait. A NASA szerint ez segíteni fog az Apollo összeesküvés-elmélet ("nemisvoltakaHoldon") cáfolásában. Szerintem meg nem fog, mert azt fogják rá mondani, hogy fotosop, de mindegy. Meg ugye ne vitatkozz hülyékkel, mert...

 

 

 

Az LCROSS küldetés profilja egész más, mint az LRO-é, a becsapódós vonalat erősíti. Az űrszonda magával viszi a Holdhoz a Centaur rakétafokozatot, amit egy pólus-környéki, örökké sötét kráterbe irányítanak, a cél pedig az esetleg ott rejtőző vízjég előcsalogatása. Jeget a Clementine mérései sejtettek, de a Lunar Prospector becsapódós kamikaze-akciója során nem lehett semmit kimutatni földi mérésekből. Az LCROSS ellenben át fog repülni a becsapódás által kidobott anyagfelhőn, in situ méréseket végezve, mielőtt ő maga is közelebbi kapcsolatba kerülne a kijelölt terület egy másik pontjával. A Földről szintén figyelni fogják mindkét becsapódást.

 

 

 

A Hold iránt ismét élénk érdeklődés mutatkozik, főleg hogy az "új liga" részére is elérhetővé vált, orbiterek, landerek, roverek is vannak tervben. Meg persze mindenki készíti elő a terepet a saját emberes programjához. Az újhullámos holdkutatást egyébként Japán indította el 1990-ben, 14 évvel az első korszakot lezáró Luna-24 után. A Hiten-Hagoromo páros inkább technológiai kísérlet volt, egyetlen tudományos műszert, egy porszámlálót tartalmazott mindössze. A Hiten erősen elliptikus Föld körüli pályáról indította útnak a Hagoromo-t. A miniatűr űrszonda minden valószínűség pályára állt a Hold körül, biztosítva a dobogós helyet Japánnak, de a rádiója napokkal korábban befuccsolt, így csak annyi biztos, hogy a hajtóműve működött. Később a Hitent is bejátszották a Hold köré, igaz a manőverhez szükség volt egy újfajta, alacsony energiájú transzferpálya kidolgozására, mert a konvencionális úthoz nem volt elég hajtóanyag. A Hitenen volt egy navigációs kamera is, ami 384x490 pixeles, 4 bites képeket készített. A végső pár képből készült az alábbi mozaik, a pötty a Hiten becsapódásának helye. A mozaikot Ted Srtyk készítette.

 

Szerző: lacalaca

14 komment

Címkék: hold lro lcross

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr471186962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.06.16. 01:12:33

elgondolkoztam azon, hogy lehetne bizonyitani, hogy egy felvetel a holdon keszult
az, hogy leejtenek valamit, nem eleg, mert ha lassitjak a filmet, akkor lehet szimulali a holdi gravitaciot
viszont ha ferde hajitassal dobnak el valami jo nagy kovet, akkor annak sokkal messzebbre kell repulnie, mint a foldon, mikozben 1/6g-vel esik. itt mar hiaba lassitjak a filmet, a hajitaskor nagyon higanymozgasu lenne az urhajos, illetve a lassabb eses ellenere sem menne messzebb a kodarab
persze lehet festett hungarocell "kovet" is hajitani, az messzebbre esik

szerintetek egy ferde hajitas mennyire gyozne meg a ketelkedoket?
(egyebkent a nasa archivumban van egy video, amin kalapacsvetoset jatszanak az asztronautak, ki van zarva, hogy azt a mozdulatot foldi korulmenyek kozott meg lehet ismetelni)

2009.06.16. 01:14:23

@SzerelmesDolgok: te amugy ezert penzt kapsz? en szemen kopnem magam, ha ilyen munkat elvallalnek

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.06.16. 01:48:56

@sajnos_kacat: Kétkedőket meg lehet győzni észérvekkel, bizonyítékokkal, és azok most is vannak (a felrúgott porra nem hat a légellenállás, és nem fújja odább a szél se; azért nem látszanak a csillagok a fotókon, mert túl halványak a Naphoz és a Hold felszínéhez képest a fényképezőgépnek; nem a légkör szóródás miatt hanem a felszínről, többi testről visszaverődő fény miatt látszanak az árnyékban lévő dolgok; nem állt rendelkezésre a hatvanas években olyan számítástechnikai kapacitás, hogy ezt trükkfelvételekkel meg cgi-vel megcsinálják; otthagyott tárgyak szögmérete a Földről túl kicsi ahhoz hogy észleljük; azért lobog a zászló, mert rázzák, és azért gyűrött mert így varrták és nem is feszítették ki teljesen, etc.).

Meg ott van Buzz Aldrin ökle, amit egy olyan fazonon alkalmazott, aki egy Bibliát lengetve üvöltött rá, hogy esküdjön meg hogy fent járt...

De egy anti-Apollo hívőről mindez lepereg, és addig rángatja elő a "bizonyítékait", amíg egyet nem fogsz tudni kielégítően megmagyarázni, és akkor lecsap, hiába cáfoltál meg huszonöt másikat. Illetve ha semmi nem segít, akkor jön a "titkos-ufo-összeesküvés-eltussolja" meg mittudomén, azzal meg úgyse lehet mit kezdeni.

Mindenesetre jó lesz újra látni az otthagyott cuccokat.

CsJP 2009.06.16. 02:30:52

@lacalaca: Mindenesetre jó lesz újra látni az otthagyott cuccokat.

hacsak valaki el nem lopta oket, mikozben orizetlenul ott alltak :-)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.06.16. 03:03:46

@CsJP: csak feltették a srácok holdautókra a kormányzárat mielőtt eljöttek... :D

Lodogi Pascal (törölt) 2009.06.16. 07:36:03

"@CsJP: csak feltették a srácok holdautókra a kormányzárat mielőtt eljöttek... :D"

Dikkmán akkumlátor meg szinesfím megyünk a méhbe... :D

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.06.16. 08:29:58

@lacalaca: És a visszahozott Surveyor-3 szonda az smafu nekik bizonyítéknak meg az otthagyott lézertükör is...

2009.06.16. 08:41:52

Szerintem meg nem kell bizonyítani semmit. Ha valaki olyan hülye, hogy elhiszi ezt az összeesküvéselméletet, az maradjon is olyan hülye. Oszt annyi. :-)

Fenevad 2009.06.17. 14:16:35

Off: Járnátok csak a ConspiracyCentral-on, mondom én hogy alacsonyan van a kerítés.

On: De soká lesz még 2019 június, ha egyáltalán elkészülnek addigra.

bali110 2009.08.07. 01:34:40

az létezhet hogy ma éjjel saját kamerámmal ezt a szondát felvettem? Ugyanilyen alakja volt és tuti nem csillag volt. A holdtól nem messze volt egy fényes valami, képet is tudok mutatni. Vagy már annyira éjjel van hogy csak képzelődök? :D

bali110 2009.08.07. 01:45:46

az lehet vagy inkább pihenjem ki magam? XD

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.08.12. 10:13:21

@bali110: az űrszondák elég apró dolgok, itt viszont csak ez az egy objektum látszik a Holdon kívül, szóval a legjobb tippem a Jupiter. A múlt héten haladt el a Hold mellette, nagyjából 7-én volt a legközelebb egymáshoz az égen a két égitest.

bali110 2009.08.13. 18:23:09

Köszi a választ :) akkor lehet a Jupiter volt
süti beállítások módosítása