Téli napforduló

2008.12.20. 10:00

Húzódnak az éjjelek, esik a hó, fúj a szél és úgy általában depresszál az idő. Közeledik a Karácsony, téli napforduló. Ez utóbbi alkalmából az ír Newgrange-i (Drogheda-tól balra) sír felett gyámkodó (és a napfordulóra jegyeket jó drágán eladó) társaság szerverzett egy webes adást.

Eredeti nevén (ha most HFC elvigyorodik, akkor jön egy sörrel) Brug na Bóinne, a sírhely egy különleges hely. A régiek úgy építették, hogy a téli napfordulókor (plusz extra precesszió) a felkelő nap fénye megvilágítja az egész sírkamrát. A hagyományok szerint a Sidhe király Dadga építette, a földhözragadottab neolit fiatalok pedig erődítményként használták eme csillagászatilag jelentős epítményt.

A csillagászat éve (International Year of Astronomy 2009) alkalmából a NUI Galway (National University of Ireland Galway) egy webcastot szervezett a 2008-as téli napfordulóra, amit az MCSE-s barátaink közvetíteni, sőt mi több tovább vinni fognak.

MCSE bejelentés:

A téli napfordulóhoz kapcsolódó élő adásunkban bemutatjuk A Csillagászati Nemzetközi Éve MCSE-programjait, aktualitásait. Magazinműsorunkban beszélgetünk a téli napforduló jelentőségéről, Az Év Honlapjáról, a fényszennyezésről, az exobolygókról, a Marsról, az Apollo-8 negyven évvel ezelőtti karácsonyi holdkerüléséről, az új James Bond-film csillagászati vonatkozásairól, a Hédervári-emlékkötetről, közös hobbinkról, a csillagos égről és még sok minden másról. A tervek szerint átvesszük az írországi csillagászatéve-honlap webes közvetítését a newgrange-i napkeltéről. Műsorunkban az MCSE ismert előadói működnek közre.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr56832601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2009.01.08. 20:00:22

Hogy jobb legyen mindenkinek, csináltam egy publikus Google-naptárat, felhordtam a Csillagászat éve történéseket az MCSE honlapról, meg az érdekesebb (STS, ISS, Kepler, stb) űrjármű-indításokat az enwikiről. Remélhetőleg ezt hosszú távon is karban fogom tartani, persze ha más is akarja szerkeszteni/megosztani, nem leszek ellene.

pallagib 2009.01.31. 23:56:54

Sziasztok,
Én csillagászatot tanulok a UCLan-on Angliában és amikor 2007-ben Drogheda városban, Írországban dolgoztam elmentem Newgrange-be. Tulajdonképpen ez adta meg a végső lökést a csillagászat felé. Paul a hely legnagyobb tudással rendelkező idegenvezetője 3 percre teljes sötétet csinált a sírban és mesterségesen megmutatták mi történik dec 21-én. Nos az építmény 5000 éve vízzáró. 250 000 tonna kő van benne. Egyik, másik akkora, hogy mélyen elgondolkodtatott, hogy kik is építették ezt?
süti beállítások módosítása