Sikeres Hubble-reboot

2008.10.28. 21:53

Nem sokkal az Atlantis tervezett indítása előtt komoly hiba keletkezett az idősödő űrtávcsőben. Az adatok kezelésére és továbbítására szolgáló Science Instrument Control & Data Handling Unit (SIC&DH) lelke, a Control Unit/Science Data Formatter modul ment tönkre, lehetetlenné téve a mérési adatok lesugárzását. A teljes SIC&DH másodpéldánya megtalálható a Hubble-ben, de utoljára 18 éve, még a Földön volt áram alatt, nem lehetett tudni, hogy bírta az  űrt ilyen sokáig. További nehézséget jelentett, hogy az átkapcsoláshoz másik öt modult is a tartalékra kellett cserélni.

A Hubble számítógépének (űrutazó 486-os) újraindítását két hete kezdte el az űrtávcső személyzete. A folyamat közben néhány kisebb hiba lépett fel, például az ACS kamera frissített szoftvere összeakadt egy régebbi biztonsági protokollal, valamit kisebb elektromos bizonytalanságok akadtak a tartalék modulokban. A hibák kiküszöbölése után a tudományos műszereket is beindították, és pár napon belül újraindulnak a mérések.

Éjszakai műszak a vezérlőteremben, a SIC&DH újraindítása alatt ( (c) NASA )

 

Mindez persze csak tűzoltás, továbbra is az Atlantis repülése fogja gatyába rázni a Hubble-t, várhatóan 2009 elején. Két elromlott kamerát kijavítanak, két újat felszerelnek. A Space Telescope Imaging Spectrograph javításához például egy olyan panelt kell kibontani, amihez nem terveztek külső hozzáférést, emiatt a kiszereléséhez 111(!) apró csavart kell kitekerni, majd vissza. Továbbá cserélnek akksikat, giroszkópokat és új szigeletést kap a teljes műszeres egység. Ezek a műveletek közé (helyett?) kell beszorítani az eredeti, de döglött SIC&DH cseréjét is. Dolgos napok lesznek...

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr43737481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása