A Shuttle éra után

2008.07.17. 02:11

Az előző cikkhez érkezett egyik kérdésére reagálva megpróbálom összefoglalni, mik a NASA tervei az űrrepülőgép utánra.

Először is az űrrepülőgép flotta leváltása már jóideje tervezett, és évekkel ezelőtt elkezdődött a következő generációs űrhajó, az Orion tervezése, fejlesztése. Az Orion gyakorlatilag az Apolló mintájára készül, csak nagyobb, modernebb. Nyilván sokmindent lehetne még róla írni, de szerintem ez a leglényegesebb: egy bevált, Holdutazáshoz is alkalmas terv upgradelt változatárol van szó. Új űrhajóhoz új rakétacsalád dukál, ez lenne az Ares I és IV. Az Ares I lenne a földkörüli pályához szükséges rakéta, az Ares IV pedig a Holdig is képes lenne eljuttatni a hatemberes űrhajót.

A tervek szépek és jók (bár ezt pár NASA mérnök vitatja, tervükről kicsit később), viszont az időzítésből kifolyólag mintegy 5 évvel (ha minden a tervek szerint halad) a Shuttle flotta végleges visszavonása után lesznek csak kész. A kimaradó időszakot pedig Szojuzokkal pótolják, amihez a rendelést már le is adták az amerikaiak.

Az űrrepülőgépek üzemben tartásáról szóló pletykák rendszeresen felbukkannak. A newscientist tudomására jutott egy nemrégiben elfogadott szenátusi rendelet, miszerint a NASA egy részletes elemzést köteles a bizottság számára készíteni arról, hogy mennyi időbe és pénzbe kerülne a Shuttle flotta teljes átvizsgálása, repülésre jóváhagyása (recertificate). A repülő téglák rajongóinak nagy bánatára ez azonban valószínűleg csak egy politikai manőver, hogy a tényleges kivonás során egyik szenátor se legyen támadható, ugyanis a Fehér Ház költségvetési irodája nem ad anyagi fedezetet a repülések meghosszabítására. A közelgő elnökválasztás bizonytalanságairól nem is beszélve.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr34571951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kamov 2008.07.17. 18:08:18

Az az Ares-4(IV) az inkább Ares-5(V).

flimo13 2008.07.17. 18:30:47

Bár nem vagyok NASA-mérnök, de én se lelkesedek túlzottan az Apollo szolgai lemásolásáért..

Milánka 2008.07.18. 22:17:38

Én meg meglepődnék, ha minden gond nélkül meg tudnának valósítani akár egy "Apollo szolgai lemásolás"-t a jelenlegi gazdasági helyzet és politikai hajlandóság mellett...

Jesterrr 2008.07.21. 20:05:25

Wehehe :)

Kína előbb megy a Holdra, mint a jenkik :D Majd csak lessétek.

Radon 2008.07.23. 10:50:18

De lehet, hogy Jupiter lesz az Ares helyett. Csak pénz ( mármint lobby pénz ) kérdése az egész:)
süti beállítások módosítása