Az űrsiklók utolsó útja

2008.07.08. 12:06

2010 a dátum, amikor az elöregedés miatt kivonják az űrrepülőgép flottát a forgalomból. Ám mielőtt végleg rájuk borul a homok egy arizónai roncstelepen még sok feladat áll előttük. Például befejezni a Nemzetközi Űrállomást.

Minap a NASA közzétette az utolsó tíz repülés tervezet időpontját és küldetését. Két repülés még idén, majd öt 2009-ben és három 2010-ben. Az idei repülések között van szerintem hosszú ideje az egyik legérdekesebb, az Atlantis Hubble utolsó szervízrepülése (STS-125), amivel búcsút is mondanak az obszervatóriumnak. Ennek időpontját október 8-ra tervezik.

A másik repülés egy ISS ellátó és javító küldetés, standard rakományon kívül két forgó csatlakozópontot is megjavítanak (ha jól emlékszem ezek azok a csatlakozók, amiket a forgató mechanizmus teljesen felsorjázott).

Leszáll

2009 repülései

2009 forgalmas év lesz, kezdve február 12-én a Discovery ISS küldetésével (STS-119, az utolsó pár amerikai napelemtáblát viszi az állomásra).

Május 15 - Endeavour többek között a japán Kibo labor kültéri egységeivel járul hozzá a kutatói kapacitáshoz.

Július 30 - Atlantis kísérleti rack-eket visz az állomásra, illetve az európai Columbus modul külső kísérleteit hozza vissza, frissíti.

Október 15 - Discovery megint az ISS-re, rakománya tartalék giroszkópok, pumpák, ammónia tank. December 10-én az Endeavour zárja az évet, a végső összekötő elemmel, a Node 3-al és a Cupola-val (pedig erre már fogadásokat mertünk volna kötni, hogy kimarad).

 

2010 repülései

Február 11 - Atlantis visz kísérleti rack-eket az állomásra, illetve visszahoznak egy űrnek kitett európai kísérletet. Április 8-án a Discovery indul, hogy elhelyezzen egy újabb kis kísérleti modult az orosz Zarja aljára (az első ilyen mini modul 2009 nyarán startol majd egy orosz rakétával).

Május 31 - utolsó repülés, STS-133 jelű küldetéssel az Endeavour szállít újabb ellátmányt az állomásra, többek között mikrometeoritok elleni pajzsot. És ezzel a repüléssel el is búcsúzik Amerika a világűrtől mintegy öt évre.

Részletesebb menetrend, küldetésleírás olvasható a NASA oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr74558621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SaciThePoweR 2008.07.10. 18:56:25

Szerintem szégyen Amerika számára, azt nem értem , hogy ha 120+ repülést teljesítettek , miért kell mindenképp kivonni őket. Maximum csökkenteném a repülések számát . Ha jobban megnézzük már nem is lesz akkor szükség rájuk , ha megépül az ISS. Évente 2-3 felszállás és nem kéne az Oroszokkal jópofizni...

Andrews Aerospace 2008.07.10. 20:46:24

Egyszer az életben még szeretnék látni egy STS felszállást Canaveralból...

kkn 2008.07.13. 14:17:29

Mi lesz helyette? Megcsinálják úgy, ahogyan von Braun eredetileg elképzelte?
süti beállítások módosítása