Sokat gondolkodtam hogyan is kezdjem ezt a posztot, de semmi frappáns nem jutott az eszembe, igy marad a résbe bele.

Megérkezett a Discovery űrrepülő az indítóállásra, hogy május 31-én újra útrakeljen a Nemzetközi Űrállomásra, fedélzetén a Kibo néven is ismert japán kutatómodul második elemével. Szédítő, mintegy másfél km/h sebességgel kiszáguldva a szerelőcsarnokból a hatalmas szállitó tetején 4 és fél óra alatt tette meg a 5.4 km-es távot, a 39A indítóálláshoz.


őrület

A végső tesztek pár nap mulva indulnak, május 6-tól 9-éig tartanak, magát az indítást pedig várhatóan a Polaris TV újra közvetíteni fogja.

A Kibo egy tudományos kutatólabor, négy főbb elemből áll. Első elemét még márciusban vitte az Endeavour űrrepülő az űrállomásra, ez volt az Experiment Logicstics Module Pressurized Section. Ez gyakorlatilag egy raktárelem, ami kisérleti mintákat, tartalékokat tárol. Átmenetileg a Haromony csomóponthoz van kötve, ugyanis végső helye, a központi Pressurized Module a Discovery fedélzetén fog az állomásra jutni.


Háttérben a Kibo

Rakomány lesz még a modulhoz tartozó robotkar is, a negyedik fő elem időpontját azonban még nem döntötték el: a fő modulhoz csatlakozó, de világűrnek kitett "terasz" elem indítása egyelőre megfontolás alatt áll, jelenlegi tervek szerint 2009 áprilisában indulhat.

Atlantis - HST szervíz halasztás


On a related note - úgy tűnik a NASA elhalasztja a Hubble űrtávcsőhöz tartó Atlantis repülést, ugyanis a külső tank nem érkezett meg időben. John Shannon program igazgató elmondta, hogy a halasztásra a Columbiát követő, szigoritott és a két előkészítendő külső tankot érintő biztonsági intézkedések miatt kényszerültek.

Bonyolítja az előkészületeket a küldetés különleges volta: a Hubble mintegy 600 km-en kering, és az Atlantis nem lesz képes probléma esetén dokkolni a Nemzetközi Űrállomással, ezért egy tartalék űrrepülőnek mentésre készen kell állnia, ezért a két extra tarály.

A tankokon most négy-öt hétig is dolgoznak, hogy előkészitsék őket a repülésre, így az eredetileg augusztus 28-ai indítási terv tarthatatlanná vált. Kis áldozat a megnövekedett biztonságért cserébe, kommentálta Shannon.

A tartályokat gyakorlatilag teljesen újraépitik ("are NASA's first built from scratch" via space.com, fordítási tippekre fogékony vagyok), hogy csökkentsék a felemelkedéskor leváló szigetelőhab mennyiségét. (Emlékeztetőül: ezek a habdarabok okozta sérülések miatt semmisült meg a Columbia űrrepülő 2003-ban, a légkörbe visszatéréskor a hővédő pajzson keletkezett réseken át benyomuló forró plazma átégette a szárnyat, ezután az űrhajó gyakorlatilag darabokra esett.)

A Hubble halasztás következetesen tolni fogja maga előtt a hátralevő repülések tervét, és az idénre tervezett hat repülésből csak ötre kerül majd sor.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr10452813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsombok Gábor 2008.05.04. 15:36:59

start from scratch = semmiből kezdeni.

Ez azt jelenti hogy az STS-124-hez az ET-128 tartályt már eleve a Columbia utáni változtatásokkal gyártottak.
A Hubble küldetés (STS-125) ET-127-es tartálya az utolsó azokból amik a változtatások véglegesítésekor már a gyártósoron voltak különböző készenléti fázisokban.
Ezeket utólag kellett visszajavítani plusz gyártani az újakat. Ez okozta a késést.
Az esetleges STS-125 mentőküldetéshez (STS-400) kész kell lennie az ET-129-es tartálynak is októberre.

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2008.05.04. 15:40:44

a start from scratch kifejezest ismerem, a tagabb kontextusban viszont nem voltam biztos, koszonom a kiegeszitest.

gergely · http://banki.iaeste.hu 2008.05.05. 12:25:43

ket kerdes merul fel a cikkel kapcsolatban :)
1. Hubble-val mit fognak csni?
2. mi annak a bizonyos Polaris tv-nek az url-je?

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2008.05.05. 12:49:40

hubble szervizrol irok majd egy cikket, a Polaris TV pedig itt lakik:polaris.mcse.hu/polaris_tv/ mindjart megkerdem oket terveznek-e kozvetitest.

kniight 2008.05.11. 20:16:06

Nem értem miért nem cserélik fel a két küldetést. Indulna először az Atlantis a Hubble-hez, tartaléknak ott állhat a Discovery.
Ha minden ok akkor a Discoveryt 2 hét alatt fel lehet készíteni a Kibo 2-re.
süti beállítások módosítása