Google exobolygók

2008.03.25. 09:27

A csillagászatban a digitális képrögzítés, azaz a CCD kamerák elterjedése óta soha nem látott mennyiségű információ keletkezik folyamatosan. Az elmúlt évek egyik legnagyobb felmérése a Sloan Digital Sky Survey (SDSS) minden egyes éjszaka 200 GB nyers adatot termel, és ez csak egyetlen program a sok közül! Ennyi adat tárolása, mozgatása, feldolgozása, elérése nem kis feladat. Űrprogramok esetén pedig a korlátozott adatátvitel is megnehezíti a kérdést, pedig egyre több olyan program fut, amely gyors ütemben állít elő rengeteg bitet.



A Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) is egy ilyen programnak ígérkezik. A műhold más csillagok körül fog bolygókat keresni, ún. átvonulásos (tranzit) módszerrel. Mindehhez nem kell más, mint egy pontos műszer, ami érzékeli a csillag előtt átvonuló bolygó által okozott parányi fényességcsökkenést, jó nagy látómező, hogy minél több csillagot mérhessünk egyszerre, és hatalmas adatfeldolgozási kapacitás. A programot előkészítő MIT (Massachusetts Institute of Tecnhology) tudósai pont ezért biztosra mentek, és a Google-t keresték meg, hogy közösen dolgozzák ki az adatkezelési és feldolgozási technikákat. Ahogy a George R. Ricker, a projekt vezetője fogalmazott, meglehetős önbizalommal:

"Decades, or even centuries after the TESS survery is completed, the new planetary systems it discovers will continue to be studied because they are both nerby and bright."

"A TESS által felfedezett bolygórendszereket a felmérés után évtizedekkel, talán évszázadokkal is vizsgálni fogják, mivel közeli, fényes rendszerek lesznek."

Bár a TESS projekt még meglehetősen kezdeti fázisban van, a startot csak 2012-ére tervezik, a Google esetleges közreműködése új színt hozhat a csillagászati adatbázisok sorába. A TESS adatait ugyanis a tervek szerint a műhold fedélzetén tárolnák három hónapig, és a fő programot leszámítva csak akkor hívnák le, ha valakinek szüksége van rá, például egy gammakitörés optikai megfelelőjének azonosításához. A Google jelenlegi potenciálját látva, valószínűleg hatékony megoldást adhatnak erre a problémára.

-------

Valamint érdekes, hogy a Google kezd érdeklődést mutatni a csillagászat/űrkutatás iránt, volt ugye korábban a Goolge Moon és Mars, nemrég jelent meg a Google Sky, most meg tudományos projektet támogatnának. Mi jön következőnek: Google-műhold, vagy Google Exoplanets?

--------

Forrás: digg.com

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr75394094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elex 2008.03.25. 10:43:42

A Google részéről szerintem ez egy üzleti stratégia.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2008.03.25. 13:00:41

Biztos van benne üzlet, bár szerintem nem közvetlenül. Inkább arra játszhatnak, hogy egyre több adatbázisra írják rá, hogy "Powered by Google". Egy-kettőbe pénzt fektetnek, aztán beindul az üzlet.

(Vagy egyből a galaktikus dominanciára hajtanak.) :D
süti beállítások módosítása