Bemutatták a SpaceShipTwo-t

2008.01.23. 22:27

Bemutatták az első magáncég által épített és finanszírozott űrhajó, a SpaceShipOne fejlesztett változatát, a fantáziadús SpaceShipTwo névre keresztelt űrugrót. Mint elődjét, ezt a gépet is egy hordozórepülőről indítják majd, ahonnét saját hajtóműve segítségével éri el a világűr peremének számító 100km-es magasságot, utasokkal a fedélzetén.

Visszafelé a pilóta a mozgatható szárnyak segítségével vitorlázógépként landol majd az
új-mexikói Spaceport America-n.


Kép: Virgin Galactic

Maga az űrugró még nincs befejezve, mintegy 60%-os, a hordozó WhiteKnight, egy kéttörzsű repülő, pedig 70%-os fejlettségi szinten áll a kommentárok szerint. Az első tesztrepülések idén várhatóak, de utasokat majd csak késő 2009-2010-re szállítanak majd. Biztos időpontot nem szabtak, ez ugyanis nagyban múlik majd a teszteken (korábban voltak bizonyos híresztelések, hogy a SpaceShipOne koncepciójából adódóan nagy anyagfáradásnak van kitéve, így kétséges volt, hogy kibír egy-két űrugrásnál többet).

Mr. Rutan, az űrugró alkotója szerint az új űrrepülő rendszer többszázszor biztonságosabb lesz, mint a jelenlegi űrhajózás (ami bíztató, tekintve a hivatásosok űrhajósok 1:10 baleset esélyét). A rizikó mindenképp magasabb lesz, mint a modern légitársaságok esetében, de így is sok utasnak megfelel majd.

További képek a Gizmodon.

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr66309318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása