Ismét a szabad a Spirit

2007.12.05. 08:00

A NASA önjáró szondája, a Spirit szerencsésen kiszabadította magát abból a laza talajszerkezetű "csapdából", melybe még két hete süppedt a Marson. Rossz hír azonban, hogy még nem sikerült maga mögött hagynia a kellemetlen terepszakaszt, miközben a harmadik Marson töltött telének átvészeléséhez kijelölt helyet próbálja elérni. A járműnek nagyjából 25 métert kellene megtennie a 25°-os extra dőlésszöget biztosító domboldarra, mely a porral erősen fedett napelemtábláknak plusz 10 watt teljesítmény előállítását tenné lehetővé.

Az eredeti 900 watt teljesítmény helyett a jelenlegi energiatermelés mindössze 310 watt. Emiatt a szakértők szerint a mostani manőver sikeres végrehajtása, melynek határideje 2008 január 1., el is döntheti a Spirit további sorsát. A Spirit testvérszondája, a déli féltekét járó Opportunity sokkal előnyösebb helyen van, hiszen az ottani széljárás folyamatosan portalanítja a napelemeket, így az alacsony energiaszint ezt a járművet nem fenyegeti. A porlerakódás itt is okoz gondokat, jelentősen korlátozza bizonyos műszerek használhatóságát.

Amennyiben a Spirit túléli a telet, és sikerül fenntartani működőképességét, még rengeteg feladat vár rá. Tervben van az elérhető távolságban lévő "von Braun" névre keresztelt fennsík vizsgálata, valamint egy fura kinézetű, valószínűleg vulkanikus eredetű robbanásból származó lyuk feltárása.

Forrás: http://space.newscientist.com

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr87252778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása