Don't drink and fly

2007.08.30. 10:03

A NASA biztonsági főnöke augusztus 29-ei közleményében alaptalannak nevezte a részeg űrhajósokról tudósító korábbi beszámolókat, támogatva a NASA harcát a megtépázott tekintélyének visszaszerzéséért.

Az egy hónapig tartó vizsgálatok alapján Bryan O'Connor biztonsági főnök semmilyen alapját nem találta a vádaknak, amiket júliusban egy külső szakértői bizottság állapított meg (a másik űrhajós botrány után).

O'Connor, aki korábban aktív űrhajós volt, nem talált egyetlen esetet sem, ahol bizonyíthatóan ittas lett volna egy űrhajós az indítás napján. A vizsgálatok az űrrepülőgép 94 küldetését és 10 Szojuz-inditást öleltek fel 1987-től napjainkig.

Egy példaként a szenzációhajhász vádakra idézte a történetet egy Szojuz-útról, ahol az amerikai űrhajós indítás előtt annyira részeg volt, hogy egy orvos egész éjjel az ágya mellett virrasztott, nehogy megfulladjon álmában.

-Van egy holnap a városi legendákról. Nézzék meg. Elég sok kitalált történetet írnak ott le, ez a sztori is közöttük van - mondta a NASA vezetője, Michael Griffin a sajtótájékoztatón.

O'Connor leírta az űrhajósok munkaidőn kívüli mértékletes sör és borfogyasztását, és egy esetben egy félig üres tequilás üveget is talált a legénységi szálláson (figyelem, ez júeszéj, prűdland, nem schönherz kolesz). De a 45 oldalas beszámoló tartalmaz egy levelet, amit a NASA-nak mind a 20 repülőorvosa aláírt, azt nyilatkozva, hogy soha nem találtak egyetlen űrhajóst sem ittasnak az űrrepülőgépes, Szojuz vagy a T-38 gyakorlógépes repülések napján, illetve a küldetések alatt.

Összegezve, O'Connor szerint jól működő biztonsági szabályok ügyelnek arra, hogy hogy senki ne szállhasson űrhajóba nem megfelelő szellemi állapotban.

A júliusi beszámolót készítő csoportot az USA légierejének egy vezető orvosa vezette, akik megállapították, hogy a 12 órás indítás előtti alkoholtilalom idején "erőteljes alkoholfogyasztás" volt jellemző több esetben is. Két esetet emeltek ki, egyik egy végül elhalasztott Shuttle inditás előtt, a másik egy Szojuz küldetés előtt. A júliusi vizsgálat része volt a legénység általános egészségügyi állapotát felülvizsgáló felmérésnek, amit Griffin rendelt el Lisa Nowak februári letartóztatása után.

Griffin az űrhajósok profizmusát dicsérve arról beszélt, hogy az ittasságról szóló beszámolókat az űrhajósokat személyesen ismerők mindig is valószerűtlennek tartották, ismerve az indítás előtti szigorúan felügyelt és nyilvános feladataikat.

Ennek ellenére a Képviselőház meghallgatást tervez a héten a NASA-legénység fizikai és szellemi egészsége kapcsán felmerült kérdésekről.

Miután a légierő vezető orvosa, Richard Bachmann közzétette a beszámolóját júliusban, Mark Udall bizottsági elnök a jelentésről azt mondta, hogy ez jelzi az időt a NASA-nak a felébredésre.

Bachmann beszámolóját már akkor bírálták amiatt, hogy szóbeszéden alapult. A bizottság ugyanis nem volt felhatalmazva arra, hogy az állításokat a legénység részletes kikérdezésével alaposabban megvizsgálja. Bachmann, akinek az állításait maguk az űrhajósok is szóbeszédnek minősitették, azt nyilatkozta akkor, hogy nem lehet tudni, hogy ezek elszigetelt esetek vagy a jéghegy csúcsa.

Miről nem beszélt Griffin, sem a forrásul szolgáló cikk? Bár úgy tűnik, a NASA szabályai jól működnek ittasság ellen, de valami probléma mégis lehet (nemcsak a NASA-nal), ha a Bachmann jelentés eredetileg olyannak sikerülhetett, amilyennek. Hiszen azt is Griffin rendelte el, ha külső emberekkel is (szubjektivitást megelőzendő, gondolom). Elég furcsa egy bizottság, amely nincs felhatalmazva interjúkra és kénytelen (?) szóbeszédre hagyatkozni a beszámolójában - ez a NASA bürokráciáját dicséri, amit már a Challenger óta sokan kritizálnak. Mint ahogy a bizottságnak a NASA lejáratására való látszólagos igyekezete is furcsa (legalábbis nem tudom nem ennek vélni), a szolidaritásnak (és kritikus gondolkodásnak) a legkisebb jele sem látszott. Persze nem lepődnék meg, ha a Légierő és a NASA között rivalizálás lenne; ez betenne a objektív külső vizsgálatnak. A szenátoroktól és képviselőktől eddig sem vártunk jobbat (akik valószínűleg kaptak az alkalmon hogy belemarjanak a NASA-ba), de egy repülőorvostól...

Az ittasságról szóló vádak rosszkor jöttek a NASA-nak és a belé fektetett bizalomnak, amely még épp csak kezdett magához térni a Columbia katasztrófájából, és egybeestek az Endeavour számitógépeinek időben felfedezett szabotálásával.

Forrás:
www.space-travel.com

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr32152745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása