STS-118 visszatérés

2007.08.20. 04:15

Az Endeavour űrrepülőgép vasárnap (közép-európai idő szerint délután 1:56-kor) levált az űrállomásról és megkezdte a visszatérést a Földre. Várhatóan kedd délután érkezik meg a Kennedy űrrepülőtérre. A visszatérést a tervezettnél egy nappal korábban kezdték a Dean hurrikán közeledése miatt, amely szerdán érheti el az űrközpontot.

Frissités: augusztus 21-én 8,5 millió kilométeres útja után szerencsésen földet ért az Endeavour űrrepülőgép.


Fentről szebb a hurrikán

A szétválás után újra ellenőrizték a hőpajzsokat. Az előző alkalommal felfedezett 8,75x5 centiméteres sérülést a szakértők veszélytelennek ítélték, amely nem ér meg egy veszélyes javító küldetést.

A küldetés során négy űrsétát tettek, felszerelték a Starboard 5 (S5) jelű szerkezeti elemet (lásd korábbi cikkünket), kicserélték az űrállomás egyik hibás helyzet-vezérlő giroszkópját, és 2,6 tonna ellátmányt vittek az űrállomásra. A 9 napos küldetés végével, a szétválás után végre lazíthatnak az űrhajósok, hiszen a visszatérést a számítógép vezérli, csak a leszállás előtt fél órával, a légkörbe való belépésnél veszi át a parancsnok az irányítást.

Szerző: Radar

Szólj hozzá!

Címkék: nasa sts 118

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr84144128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása