Országok az űrben 1. rész

2007.06.01. 20:25

Hamár a mai asztrofizika vizsgámról elaludtam, legalább poszt legyen. A mai téma kulcsszavai: politika, űrverseny, Mars és holdkutatás.

Hogy újra űrverseny van kialakulóban,az érdeklődő számára már nem újdonság. A hírek hosszú ideje másról sem szólnak, mint az orosz-amerikai kapcsolatok befagyásáról, a kínai űrkutatás, és néha az indiai űrkutatás sikereiről (illetve ábrándjairól). Az ilyen távlati tervekről híreket sosem szabad kézpénznek venni. Állami űrkutatásról van szó, ami természetéből adódóan minden országban (még a demokratikusnak éppenséggel nem nevezhető Kína esetén is) az egyik első dolog, ami a politikai széljárás változásának áldozatául esik. Ugyanakkor a nyilatkozatok alapján az egyre bizonyosabb, hogy - legalábbis nagyotmondásban - elkezdtek versenyezni a nemzetek. Hogy a gyengeségüket, a politikai függést a költségek csökkentésével próbálják kivédeni, egyre több a nemzetek közti együttműködés.

Európa egy vicc

Európa érdekes állatfajta. A túlzásba vitt nacionalizmus következményeit nyögve erőforrásait elaprózza, burokráciába fullad. Kihat ez az elviekben EU-tól független Európai Űrkutatási Ügynökségre, az ESA-ra is. Ékes példája ennek a minap aláírt Kutatói Keretrendszer, amit tizenhárom űrkutatási ügynökség írt alá: Ausztrália, Kanada, Kína, az Európai Űrkutatási Ügynökség, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, India, Olaszország, Japán, Oroszország, Dél-Korea és Ukrajna. Négyes redundancia. Galileo program anyone?

Kár, nagy kár az erőforrások ilyetén szétforgácsolása, ugyanis az ESA kíváló kutatókkal rendelkezik, pénzzel emiatt viszont nem. A politikusoknak nem egy sikertelen küldetést köszönhetünk már: az egyik ESA sikertörténet, a csodálatos képeiről híres Mars Express például egy brit leszállóegységet vitt, az alulfinanszírozott Beagle 2-t, ami össze is tört (pontosabban elveszett, nem tudjuk, mi történt vele).

Félnek elkölteni egy marsi roverre több tízmillió eurót, holott ezek a dolgok bizony ennyibe kerülnek. Ezt nevezik űrkutatásnak. Az Opportunity és a Spirit 600 millió dolláros költségvetéssel rendelkezett, működnek is, mind a mai napig, névleges élettartamukat többszörösen túlteljesítve.

Pénzügyi korlátaiból adódóan az ESA még hosszú ideig lesz a másodhegedűs szerepére kárhoztatva, de megbízható parner, jó minőségű termékekkel (Huygens leszállóegység, ami leszállt a Szaturnusz egyik holdjára, a Titán-ra).

Amerikai-orosz viszony

Putyin tevékenysége jelentősen rontott Oroszország nyugati megítélésében, nem sok nyugati ország szövetkezne velük szivesen mostanában (kérdezzük meg például az észteket, vagy emlegessük a Nabucco-t az EU országainak). Bár Condolezza Rice nemrég egy hidegháborús időket idéző paktumot kötött a Kremlinnel (nem beszélek a te szennyesedről, ha te sem a mienkről), ez mégsem fog rövid időn belül a tudományos kapcsolatok javulásához vezetni.

Bár régi együttműködések tartanak (ISS ellátás, Progressz szállítmányok), más új kutatásban már nincs együttműködés.

Sokan vannak: kínaiak

A kínai űrkutatás évekkel ezelőtt azzal robbant be a köztudatba, hogy önerőből képes volt embert juttatni a világűrbe. Ezt rajta kívül csak az USA és Oroszország mondhatja el, szóval nem kis dologról van szó. Az oroszok technológiájára építkezve a Shenzou űrhajó immáron kétszer repült. Holdprogramjuk egyelőre csak szóban létezik, ott viszont nagyon.


Űrhajósok a Shenzhou 6 fedélzetén. Forrás: Wikipedia

Összehasonlításul évi költségvetések

Természetesen nem mindenki indul ugyanarról a szintről. Elég egyetlen pillantást vetni az alábbi grafikonra, és egyértelmű. Vagy mégsem? Ha súlyoznánk az adatokat az adott ország életszínvonalával, vajon mennyire meglepő adatokat kapnánk az effektív befektetési értékekről? (Az USA a pénz egyharmadát bérekre kénytelen költeni)

Megj.: ESA esetén a kiadás az egyéb európai együttműködést is tartalmazza. Forrás: Wikipedia.

A második részben összehasonlítjuk, bemutatjuk a különböző tervezett küldetéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr2090993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása