Néhány ESA-s műholdkísérlet, kutatás érdemtelenül sikkad el a legújabb bulvár szintű hírek mellett, mint szegény Lisa Nowak története, vagy Scotty elveszett, ám űrben járt hamvai.

Mágneses tér

A kis Cluster műholdegyüttesről lesz most szó, ezt a négy szatellitből álló renszert 2000 közepén állították üzembe, hogy a Föld mágneses terét, annak változásait mérje. Kalandos életének második felében érdekes felfedezést tett: kimutatta a Föld Nap felé eső mágneses térében a feltorlódó és visszaverődő lökéshullámot.



Így néz ki egy látható lökéshullám. Az LL Ori (fényes pont középen) napszele ütközik az Orion-köd belsejéből jövő részecskékkel. Forrás: NASA, Hubble

A mágneses tér mérése, tanulmányozása nagyon fontos dolog, ugyanis ezen tér változása egyre komolyabban befolyásolja mindennapi életünket. Gondoljunk csak bele mennyi napi eszközünk vesz igénybe műholdas technológiát (mobiltelefon, tv, közlekedés (GPS)), illetve igényel rádióhullámú összeköttetést. Egy nagyobb mágneses térbeli változás, űrvihar elsősorban ezekre az eszközökre csap le,  tönkrevágva a műholdakat, hosszú (transzatlanti) kábelekben töltést indukálva az elektromos berendezésekben tesz igen komoly kárt.


Így néz ki a Föld mágneses tere, a napszél hatására eltorzult alakot vesz fel. Ha nagy a napszél, még jobban eltorzul. Forrás: ESA

Ez a Földet körülvevő tér a Napból kiáramló nagysebességű töltött részecskék játszópajtása, ennek köszönhetjük a sarki fényeket. Egy-egy nagyobb, felénk irányuló napkitörés esetén olyan sok nagyenergiás részecske indul el irányunkba, hogy időlegesen drasztikusan átformálja a mágneses teret, minek következtében elektromosság indukálódik az arra hajlamos eszközökben (és ezt az eszközök nem szokták tolerálni). A most kimutatott feltorlódása a térnek egy pozitív visszajelzés a tudósoknak, ezt ugyanis modellekből már kimutatták, ám megmérni még nem sikerült. Idáig.

A felfedezés

105 ezer kilométerre a Földtől egymástól 600 km távolságban, gúla alakzatban közelítették meg a szondák a mágneses tér "csúcsát" (a fenti képen a baloldali csúcs). Haladás közben egymástól független elektromágneses fluktuációkat mértek ki, amiből a tudósok arra a nem várt következtetésre jutottak, hogy igenis létezik a lökéshullám feltorlódása és visszaverődése.

A felfedezésnek érdekes aktualitást ad az Economist aktuális számában található cikk, ami a Föld mágneses terének esetleges eltűnéséről szól, és rámutat, mennyire keveset tudunk a témáról. A tér lehetséges megszűnése nem végleges, ám a jelek arra utalnak, hogy az elkövetkezendő párszáz évben átfordul a Föld mágneses tere, mint tette azt legutóbb a vikingek idején (navigációs feljegyzések alapján kimutatható).

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr4176388

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: have a peek at this website 2017.11.22. 00:45:44

Mobil függetlenítés - Mobil Függetlenítés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása