Viharkárok

Soha nem okozott időjárás ekkora kárt az űrsiklóknak, mint a pár napja történt jégeső. Beszámolók szerint golflabdányi jégdarabokat hajigált a kilövőállás közelében lokalizált közel 100 km/h-ás széllel ébredő vihar. A hővédő csempék csupán felszíni sérüléseket, "szépséghibákat" szenvedtek, de a fő narancssárga tartály hővédőhabja komolyabban megsérült. Wayne Hale, a shuttle programigazgatója azt is elmondta, hogy ezen sérülések részletes kivizsgálásán felül az űrrepülő szárnyának belépőélét kell majd komlyabban megvizsgálni, mint kritikus elem. Itt van néhány kép a sérülésekről (forrás: NASA, Space.com):



 

“This constitutes, in our evaluation, the worst damage that we have ever seen from hail on the external tank foam,” Wayne Hale, NASA’s shuttle program manager, told reporters during a Tuesday press briefing. “The bottom line is that, at this point, we do not believe we can make the launch window for a March launch of Atlantis.”

Az űrsikló már a kilővőálláson tartózkodott, amikor lecsapott a vihar - általában az űrbeli viszonyokra kiképzett jármű természetesen nem szenved sérüléseket, de egyrészt a mostani jégeső sok eddiginél hevesebb volt, másrészt a biztonságot mindenek felett tartva hamarosan (márc 3-4-én, vagy a rákövetkező hét elején) visszavontatják a hangárba.

Késés

 

Az indítás természetesen késik, valószinűleg az ifj. Simonyi Károlyt is szállító április 20-án visszatérő Szojuz után,indulhat a küldetés. A késés nagyban függ a szükséges javítás mértékétől, amennyiben a vártnál nagyobb a sérülés, illetve különleges javításokra lesz szükség, akkor akár még a május végéig tartó indítási ablakból is kicsúszhat szegény Lisa Nowak tervezett küldetése. Ilyen különleges javítást, és csúszást jelenthet például az, ha a külső tartályt le kell szerelni, és el kell szállítani a Lockheed-Martin new orleans-i Michoud Assembly Facility-jébe (összeszerelő részleg), Louisiana államba.

STS-117

A 11 napig tartó STS-117 egy új napelempárt, és egy összekötőelemet (S3/S4 Starboard Truss segment) visz majd a Nemzetközi Űrállomásra. Az idei indítási terv igen optimista: öt shuttle küldetés, és az európai Automata Szállítójárműve, (Automated Transfer Vehicle - ATV) szerepel benne. Ezek közül az egyik legfontosabbat, az augusztusi STS-120-at is az Atlantisra osztották, ez lenne az utolsó karbantartó repülés az egyre öregedő és romló Hubble űrtávcsőhöz.

 

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr6541943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása