Az amerikai gom-dzsabbar

2006.12.06. 06:50

Aki olvasta Frank Herbert Dűnéjét, az biztos emlékszik erre a kis készülékre, ami csupán fájdalmat okoz, valós sérülést nem. A wired.com szerint az USA hadserege elkészítette a saját verzióját ebből a kis játékszerből, és hamarosan beveti Irakban.

According to documents obtained for Wired News under federal sunshine laws, the Air Force's Active Denial System, or ADS, has been certified safe after lengthy tests by military scientists in the lab and in war games.

Vagyis a Wired News által megszerzett iratok szerint a Légierő "Active Denial System" (fordítása aktív tagadó rendszer, de szerintem a pánikfegyver többet elmond róla) fedőnevű rendszerét hosszas katonai teszek után engedélyezték.

A fegyver miliméter hullámhosszú nyalábot bocsát ki, valahol félúton a röntgen és a mikrohullámú sütő frekvenciája között (94 GHz, ami 3 mm hullámhossznak felel meg). Azt mindenki tudja, mi torténik a mikróba tett étellel, nos ez a fegyver is valami ilyesmit csinál: a nyaláb energiájának 83%-a elnyelődik a bőrben, és felhevíti azt. Eredményeképp az ember úgy érzi, mintha lávában fürödne, a tesztek szerint az érzés átlag 3 másodperc alatt eléri a fájdalomküszöböt, 5 másodpercnél tovább pedig senki sem bírta ki. Az egyetlen dolog, ami megakadályozhatja az azonnali iraki bevetést az a körítés, egy szárnyrakapó "gonosz fegyver" kampány betenne az egész programnak a wired írói szerint.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr9821289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása