Plútó a láthatáron!

2006.11.30. 10:00

Négy milliárd kilométer az sok. Az ember azt gondolná, hogy elautózni Spanyolországba az messze van, de a Plútó még ennél is messzebb van. És ott még jó csajok sincsenek. Ilyen rohadt messziről a New Horizons űrszonda már észre is tudta venni a párezer km átmérőjű planetoidot (katonai űrtechnológia szevasz!).


Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute.

(ráadásul ezek a képek még szeptemberben készültek, azóta frissítették a szonda szoftverét, így a korábbi felbontás háromszorosára lesz képes)

Nemrégiben pár elmebajos kutató a NASA-nál összeheggesztett egy űrszondát, és elkeresztelték New Horizonsnak. A Plútóhoz küldték, a Naprendszer egykoron volt legtávolabbi bolygójához. Sietni kellett vele, mert most volt a legközelebb. 2006 január 19-én bocsátották fel, tervek szerint 2007 február 26-án repül el majd a Jupiter mellett. Kihasználva a gázóriás lendületét tovább folytatja majd útját a Naprendszerben. Ezután még 8 évig utazik, míg 2015 július 14-én végül eléri célját. Hatalmas eredmény lenne ez USA-nak, a NASA-nak, és persze a tudományos közösségnek: utolsó szondák a térségbe 30 évvel ezelőtt utaztak, a Voyager 1 és 2.

A Plútón túl a Kuiper-övben fognak kutatásokat végezni, amihez a fenti képeket is készítő LORRI-ra (Long Range Reconnaisance Imager) hárul majd a fő feladat. Ilyen távolságban (a Naptól kb 6.5 milliárd kilométerre található a Plútó) igen sok a jeges planetoid, ezért hatalmas felfedezéseket várnak a küldetéstől.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr8120034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása