Vega hajtóműtesztek

2006.11.28. 22:07

Végre eljutott az ESA oda, hogy komolyan nekiláttak könnyű hordozórakétafejlesztésük gyümölcsét, a Vega-t tesztelni. A műveletet november 30-ára időzítették, a teszthelyszín Kourou, az Ügynökség dicső európai gyarmatosítások korából visszamaradt francia-guayanna-i űrkikötője.

Az űrkutatás iránt érdeklődőknek minden bizonnyal ismerősen cseng a rakéta neve: már igen régóta, a múlt évtized közepe óta fontolgatják, egy bátor 2000-es kijelentés még tesztrepüléseket is vizionált 2005-re. A tisztázás végett a jelenlegi tesztek csupán a P80 hajtómű működésére vonatkoznak, felbocsátás nem, csupán az úgynevezett "static firing" lesz, vagyis álványra rögzítve indítják be a fokozatot.

Ha egyszer majd elkészül, a Vega jól ki fogja tudni egészíteni az ESA hordozóarzenálját, hisz az alternatíva a hatalmas Ariane 5-ös. Ez pedig akkor jelent relatíve olcsó megoldást, ha teljesen meg lehet pakolni rakománnyal. Ezt továbbgondolva viszont egy megrendelő nem feltétlenül ér rá a logisztikára várni, ugyanakkor a teljes költséget sem feltétlenül szeretné maga fedezni. Így kisebb payloadok számára ez a rakéta ideális lesz.

A program kezdeményezője eredetileg Olaszország volt (VEGA: Vettore Europeo di Generazione Avanzata), persze sokkal fényesebb jövőt vártak tőle. Sajnos a sorozatos Ariane 5 kudarcok, az űrszállítási piac hanyatlása, nomeg az ISS fenntartásának magas költségei komoly érvágást jelentettek a terveknek, ráadásul az ESA sem sietett rácsapni a tervekre. Végül hosszas megbeszélések után döntöttek a jelenlegi koncepcióról, egy 2 000 kg rakományt akár 700 km-es körpályára tenni képes hordozórakétáról.

Remélhetőleg az ESA hozzáállása a jövőben megváltozik majd, és felismeri a piac követelményeit, beszáll a hordozóversenybe, ugyanis manapság már meglepően sok cég kínál hordozórakétákat. Kereslet pedig volna rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr9919837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása