Szeptember 20-22. között zajlott a Magyar Csillagászok Találkozója, mely jó pár év szünet után ismét összehozta a magyar, csillagászattal és határterületeikkel foglalkozó kutatókat és hallgatókat. Az eseménynek a kies Grandhotel Galya adott otthont, Galyatetőn.

csoport_galya_sm.jpg

Fotó: Kuli Zoltán

Az összejövetelen meglehetősen nagy tömeg, nagyjából 90 fő vett részt - vagyis a meglehetősen fura foglalkozásunk ellenére nagyságrendileg minden százezredik ember az országban ide kötődik. A három nap alatt a tudományos eredményeken kívül egy rakás más téma is szóba került, mint az akadémiai és egyetemi kutatóhelyek helyzete, vagy az utánpótlás biztosítása és lehetőségei. De alaposan körbejártuk az ESA- és ESO-tagság lehetőségeit és feltételeit. A két betűszó az Európai Űrügynökséget (ESA - az európai NASA) és az Európai Déli Obszervatóriumokat (ESO - az óriástávcsövek Chilében) takarja: előbbivel végre megindultak a hivatalos tárgyalások a teljes jogú tagként való csatlakozásról.

Én is bemutattam, amin éppen dolgozom, ezúttal Kepler által az RR Lyrae csillagokról gyűjtött 3-4 évnyi adatok feldolgozásával. Így hirtelen csak két diát mutatok, aztán későbbi posztokban kifejtem, miért is érdekesek ezek.

kepler_rrlyrs_life.png

kepler_rrlyrs.png

Az egyik leginkább élményszámba menő pillanat az volt, mikor Hegedűs Tibor, a Bajai Csillagvizsgáló igazgatója kitett az asztalra egy jókora kőtömböt, amiről aztán közölte, hogy a legnagyobb magyar meteoritot tisztelhetjük benne. A meteorit, a maga 14 kilójával bőven veri az alig három kilós kabai meteoritot, de szinte teljesen hiányoznak róla a kabain gyönyörűen kirajzolódó égésnyomok. A kő nem friss hullásból származik, egy szántóföldből fordították ki, és találták gyanúsnak. A többi részletet a megtalálói és azonosítói fogják majd közölni, ha végeznek a vizsgálatával.

galya_meteorit.jpg

Kezemben a meteorit, szememen még az előző esti kötetlen diszkusszió nyomai. 14 kiló meglepően sok egy ekkora kőtől.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr75541413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása