UPDATE (nov. 9. este): némi ellentmondás van azt illetően, mégis mennyi ideje van még a Fobosz-Gruntnak. Az első infó az volt, hogy rossz tájolás esetén három nap alatt lemerülnek az akksik. Aztán újabb nyilatkozatok már arról szóltak, hogy tovább is bírná, úgy két hétig. Elvileg ez igaz nem csak az energiaellátásra, de az üzemanyagra is: mivel az igen alacsony pályán a Fobosz-Grunt folyamatosan süllyed, és előbb-utóbb kevés lesz a hajtórő ahhoz, hogy elszakadjon a Földtől és elérje a Marsot. Ha végül belép a légkörbe, ez lehet a legdurvább űreszköz eddig: jelenleg hét tonna nitrogén-tetroxid és hidrazin van a fedélzetén, mind igen toxikus anyagok.

Egy másik probléma, hogy az oroszoknak nem nagyon vannak megfelelő földi állomásaik a kommunikációhoz: konkrétan csak Bajkonurból tudják fogadni a teljes telemetriát és feltölteni új utasításokat, természetesen akkor, mikor onnan nézve kellő magasságban halad át az égen az űrszonda. Egyelőre hivatalosan nem keresték meg az oroszok a Deep Space Network-öt, hogy további rádióantennákat vetnének be, viszont az ESA nemrég felajánlotta a saját elérhető eszközeit.

Egyébként nem csak a felszínről követték a Fobosz-Gruntot: az ISS-en Mike Fossum felkelt az éjszaka közepén, meg is találta az űrszondát, de mivel a hajtómű nem indult be, ő sem látott semmit.

 

fg_launch_1.jpg

 

Eredeti poszt (nov. 9. reggel):

Hát ez egyelőre nem megy simán. Az éjfélre tervezett hajtómű gyújtás után nem találták a várt helyen az űrszondát. Az első jelentések hallatán mindenki a legrosszabbra számított: Dél-Amerikából, ahol észlelők igyekeztek a manővert megfigyelni, két objektumot láttak egymás után repülni. Mindenkiben felrémlett a CONTOUR üstökös-szonda sorsa, ami a Föld körüli pálya elhagyásakor, vélhetően a hajtóműve hőjének hatására széttörött három darabra. Utána viszont sikerült jelet fogni a Fobosz-Grunttól, és az is kiderült, hogy pontosan két objektumnak kellett látszania: miután nem változtatott pályát, ezért még mindig tandemben kering a Zenyit rakéta második fokozatával. A rádiójelek alapján az űrszonda biztonsági módban van, és a manőverek idején semmit sem tett, nem indította be a hajtóművet és az üzemanyagot sem nyomta ki a tartályaiból. Majd ugyanígy tett a második manőver idején is, szerencsére, az első nélkül ugyanis az katasztrofális következményekkel járt volna.

 

fg_launch.jpg

 

Jelenleg úgy tudni, hogy az űrszonda nem tudott átállni Nap-követésről csillag-követésre (vagyis hogy milyen égi objektumhoz orientálja a saját térbeli helyzetét), és emiatt a vezérlés el sem jutott addig, hogy kiadja az utasítást a manőverekhez. Azaz még mindig teljesen feltankolva kering odafent. Vlagyimir Popovkin, a orosz űrügynökség feje szerint egy ilyen szoftverhibára felkészültek már a fejlesztések során, vagyis lehet forgatókönyvük erre a vészhelyzetre. Ha tényleg szoftveres hiba történt, meglehetősen jók az esélyek, bár sietni kell: mivel a napelemeket jelenleg nem tájolja a Nap felé, az űrszonda az akkumulátorait fogyasztja, amikben három napra van elég kakaó. Ennyi idő áll rendelkezésre a fedélzeti számítógép rendbetételére, hogy a Fobosz-Grunt elindulhasson a Mars felé. Ha viszont esetleg mégis hardveres hiba történt, vagyis például gajra ment valamelyik helyzetszabályozáshoz használatos szenzor, az esélyek sajnos a nullához közelítenek...

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr583365128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hld50 · https://twitter.com/hold50 2011.11.09. 09:27:27

Ez nagy érvágás lesz az oroszoknak. Reméljük nem adják fel, ha ez is úgy jár mint a korábbi marsszonda.

Crane (törölt) 2011.11.09. 17:27:17

Remélem ez az izgalmas küldetéssorozat nem feneklik meg itt. :S Szurkolok nekik, hogy egy szoftver frissítés után minden zökkenőmentesen haladjon tovább.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.11.09. 18:42:43

Khm,
a gajra (Nem rőzse, hanem puszutulás, gajdesz) ment jiddis eredetű, így pontos j

Napi nyelvész-troll rovatunkat látták

:))))))

(Én is nemrég tudtam meg)

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.11.09. 19:15:51

a hiba futtatásába program csúszott...

KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.11.09. 20:57:48

@sajnos_kacat:
Ez nem csak a Clarke által álmodott világban kellett volna, h így legyen, tegnap este pont azt néztem, hogy az orosz parkolópálya meglehetősen nagy inklinációjú (de alacsony, 200 km körüli), szinte magától értetődő lett volna az ISS mellé parkolást kipróbálni, tényleg nem értem, mért nem csinálták, kurva nagy kunszt lett volna.

Kb egy éve lacalacával pont azt vitattuk meg, h az ISS felhasználható-e a Hold felé, és megbeszéltük, h végül is nagy inklinációjú pályákon is el lehet jutni mindenhova (bár ilyenkor a Föld forgása/keringése csak cos(a)-t segít), most az oroszok egy elég hasonló pályán röptetik a Fobosz-Gruntot.

Tényleg, ha valakinek van ground track térképe a kurrens pályáról, ne kíméljen, a tegnap esti elmaradt gyújtás is a mi fejünk felett ment volna, nem tudom, mit láttunk volna, de a 10% esély egy marsszonda indulásának megnézésére is felvillanyozó.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.11.09. 21:09:07

@KGyST: gaj/gally javítva, kösz. :)

Nem tudom, egy 13 tonnás, csurig tankolt, potenciálisan irányíthatatlan űrszondát nem feltétlenül kéne az ISS közelébe engedni, egyszerűen nincs meg a felszerelésük hozzá, hogy kezeljék. A robotkarnak is megfelelő fogáspont kellene, ami nincs rajta.

Ground track-et illetően, a két manőver Dél-Amerika felett történt volna, szóval abból sokat nem láttál volna:
www.russianspaceweb.com/phobos_grunt_launch.html

Frissebb meg talán CalSky-on? Mást nem tudok.

hld50 · https://twitter.com/hold50 2011.11.10. 09:03:51

Nem sikerül a kétoldalú kommunikáció. A szonda nem fogadja az adatokat, ha jól értelmeztem: www.interfax.ru/politics/txt.asp?id=216123

MTom 2011.11.10. 18:33:12

@hold01:
Hát sajnos ez még így új-(googletranslate)magyarul is rosszul hangzik:
"Másrészt, volt vezető szakember a Fegyveres Erők amerikai Vlagyimir Uvarov megállapítja, hogy az állomás nem lehet menteni. "Véleményem szerint," Phobos-Grunt "elvész. Ez a valószínűsége igen magas. Legalábbis, ez sokkal több, mint hogy képes újraéleszteni őt," - mondta Uvarov, akinek a véleménye eredményeit csütörtökön, "Rossiyskaya Gazeta".
süti beállítások módosítása