Az Endeavour is hazaért

2011.06.01. 13:09

Ma reggel földet ért az Endeavour űrsikló, befejezve ezzel aktív pályafutását. A legfiatalabb shuttle 1992-ben repült először, és 24 25 küldtetést hajtott végre. A NASA döntése alapján az Endeavour a Los Angelesi California Science Centerben fog új helyet találni magának, kivéve a Canadarm robotkart, amit egy kanadai múzeum fogja megkapni magának.

 

Éjszakai rohanás, még odafönn...

 

éjszakai landolás, idelent.

 

Már csak egy küldetés van hátra, az STS-135 az Atlantissal, de az már csökkentett program lesz: csak négyfős legénységgel, és űrséta nélkül fog zajlani, elsősorban az ISS készleteinek feltöltését fogja szolgálni a Raffaello modul segítségével.

Az Endeavour pályafutásáról - még az STS-134 felvezetéseként - készített már egy összeállítást a NASA. Mozgalmas élete volt: az egyetlen háromfős shuttle-űrséta, az első Hubble szervízmisszió, az ISS építésének kezdete a Zarja és Unity összekapcsolásával, és az első látogatás a már lakott űrállomásnál, hogy csak néhányat említsek.

 

 

Ez pedig egy kevésbé pátoszos, több részlettel szolgáló videó az űrsikló életéről:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr452948478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása