Mérföldkőnek bizonyulhat a csillagok fizikájának és belső szerkezetének pontosabb megismerésében az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének munkatársa, Szabó Róbert vezette kutatócsoport egy közelmúltban publikált felfedezése. A csillagászok a Kepler-űrtávcsövet használva a fényességüket az idő függvényében változtató, úgynevezett változócsillagok egy típusában figyeltek fel új jelenségre.

 

A teljes cikket a Kepler kapcsán végzett munkánkról az mta.hu-n lehet (tessék) elolvasni. Annak idején, a NASA/KASC Kepler asztroszeizmológiai sajtótájékoztatója kapcsán, mindenféle okokból kifolyólag nem jöttünk ki saját hírrel, de mostanra elkészült, és már szerepel benne az elnyert OTKA-támogatás is. Valamint én magam is írtam egy hosszabb cikket az elméleti, modellezős munkánkról a TIT-DOSZ doktorandusz cikkpályázatára is a Természet Világába, annak a sorsa még nem dőlt el, de ha lesz róla hír, úgyis közzéteszem.

 

 

A Kepler Asteroseismic Science Consortium, a Kepler által mért változócsillagokkal foglalkozó csillagászokat tömörítő társulás egy része, a nyári KASC III Workshopon, Dániában. Az együttműködés lényege, hogy a kutatókat, a Kepler Science Teammel ellentétben nem a NASA finanszírozza, hanem mindenki magának oldja meg azt. Ugyanakkor a KASC számára kiválasztott csillagok adatai csak a tagok számára elérhetőek (egy darabig), akik így előnyt élveznek a többi csillagásszal szemben. És meg is háláljuk ezt, szép számú - az exobolygósakat egyelőre bőven felülmúló - cikk és eredmény képében, hadd idézzem a cikk utolsó mondatát:

A 2009-ben indított Kepler program az eredeti tervek szerint 2012 őszéig működik, de a kezdeti sikereket látva elképzelhető, hogy néhány évvel meghosszabbítják a programot.
- Erről jövőre születik döntés, amelyben minden bizonnyal nagy szerepe lesz az asztroszeizmológiai vizsgálatoknak, hiszen a program jelenlegi fázisában az eredmények nagy része ezekből a kutatásokból származik - hangsúlyozta a Szabó Róbert.


-----------------------

Ja, a képen elöl középen, a fura (legóból készült) nyakkendőben álló fickó Jaymie Matthews, a kanadai MOST űrtávcső ötletgazdája és ura. És egyben extravagáns öltözékeiről közismert kutató. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr232549466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTom 2010.12.31. 20:19:56

"A 2009-ben indított Kepler program az eredeti tervek szerint 2012 őszéig működik, de a kezdeti sikereket látva elképzelhető, hogy néhány évvel meghosszabbítják a programot.
- Erről jövőre születik döntés, amelyben minden bizonnyal nagy szerepe lesz az asztroszeizmológiai vizsgálatoknak, hiszen a program jelenlegi fázisában az eredmények nagy része ezekből a kutatásokból származik - hangsúlyozta a Szabó Róbert."

Gratulálok az eredményekhez és a sikerekhez. Csak így tovább jövőre is!
süti beállítások módosítása