Nap képe: gyűrű és halmaz

2010.08.17. 10:56

Megint kényeztet minket a Cassini: ezúttal a Szaturnusz gyűrűi mögött elvonuló omega Centauri gömbhalmazt örökítette meg.

 

 

Az omega Centauri az égbolton látszó legfényesebb gömbhalmaz, erre utal a csillagokra jellemző neve is, mivel szabad szemmel halvány csillagocskának tűnik. Valójában többmillió zsúfolódik össze benne, ezek közül a legfényesebbek láthatóak a Cassini felvételén.

Ha már a Kentaur, itt egy másik híres tagja a csillagképnek:

 

 

A két kis apró pötty a Szaturnusz légkörének tetején nem más mint az alfa Centauri A és B, a Proxima után a Naprendszerhez legközelebbi csillagpáros. Ilyen felvételek nem véletlenül készülnek: megfigyelve fényes csillagok eltűnését a légkör mögött, információt kaphatunk annak szerkezetéről, átlátszóságáról. Hogy egy kicsit a skálát érzékeltessem: a Cassinitól a felvétel készítésekor a két csillag (4,37 fényév) 80 milliószor volt távolabb, mint a Szaturnusz (530 000 km - 1,77 fénymásodperc). A kettő között nagyjából semmi sincs, csak pár bolygó meg jégdarab.

A tovább után videó is van az omega Centauri elvonulásáról.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr62226452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.08.18. 22:33:17

Jól élrtem, hogya képen a gyűrűk mögött lényegében két csillag és a nagy büdös semmi van?

gothmog 2010.08.19. 17:38:40

@molnibalage:
"A világűr, az némi anyag
Meg a semmi keveréke
Mondtam még akkor este
Bele a lány szemébe

De a kutatások (a kutatások)
Mai fokán (a mai fokán)
Ezt már nőnek (nőnek én)
Nem mondanám."

Amint azt a Kispál és a Borz előadásából megtudhatjuk.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.08.19. 20:20:00

@molnibalage: így van. Az Uránusz-Neptunusz van még kijjebb, aztán csak KBO-k és egyéb törmelék (mint a Plutó), "sok-sok" intersztelláris anyag, aztán már ott is vagyunk az alfa Centauri környékén, ahol elméletileg ugyanez (törmelék, esetleg bolygók) megtalálható lehet.

De a közbülső 2-3 fényévben tényleg gyakorlatilag semmi sincs, nagyon ritka gázon kívül...

Polarka 2010.08.22. 20:28:33

@molnibalage:
"A két kis apró pötty a Szaturnusz légkörének tetején"
süti beállítások módosítása