A NASA három Föld körül keringő Nagy Obszervatóriuma, a Hubble, a Spitzer és a Chandra űrtávcsövek készítették az alábbi képet a két ütköző galaxisról. Magyar nyelven gyakran tévesen Antenna-galaxisoknak fordítják az Antennae galaxies összetételt, de valójában (rovar)csápok jelentésben szerepel az antennae szó itt. Nem véletlenül: nagyobb látószögű képen tényleg egy rovar csápjaira emlékeztet a két galaxisból kiszakadó anyagfolyam.

 

 

A kompozit képen a röntgensugárzást kék, az infravöröset vörös szín jelzi, a látható fényben világító részek pedig barnás-arany árnyalattal szerepelnek. Szépen látszanak a 100 millió éve tartó kölcsönhatás jelei: az ütközés heves csillagkeletkezést indított be, aminek legnagyobb csillagai már le is élték életüket. Ezek az óriáscsillagok szupernovává válva felfűtötték környezetüket, az egész központ fürdik a forró gázban, amiről annak diffúz röntgensugárzása árulkodik. A jelenleg is zajló csillagkeletkezésről pedig a sűrű gázfelhők infravörös sugárzása mesél, pontosan a két galaxis találkozásánál.

Itt egy tágabb kép, amin látszanak a csápok is:

 

Forrás: Chandra

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr482201754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gramercy 2010.08.06. 18:54:54

remelem egyszer majd eljut ide is az ember

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.11.24. 18:51:15

@gramercy: erre nincs túl nagy esély
az olaj elfogy és kb. vége a technikai civilizációnak

kis túlzással az űrbe se jutottunk ki...
süti beállítások módosítása