Nap képe: itt a nagyfiú

2010.07.16. 10:18

Említettem már a Lutetiával kapcsolatban, hogy nagyobb mint az eddig meglátogatott összes kis égitest, most pedig össze is lehet hasonlítani velük:

 

 

 Credits: Montage by Emily Lakdawalla. Ida, Dactyl, Braille, Annefrank, Gaspra, Borrelly: NASA / JPL / Ted Stryk. Steins: ESA / OSIRIS team. Eros: NASA / JHUAPL. Itokawa: ISAS / JAXA / Emily Lakdawalla. Mathilde: NASA / JHUAPL / Ted Stryk. Lutetia: ESA / OSIRIS team / Emily Lakdawalla. Halley:: Russian Academy of Sciences / Ted Stryk. Tempel 1: NASA / JPL / UMD. Wild 2: NASA / JPL.

 

A montázs a Planetary Society bloggere, a nagyszerű Emily Lakdawalla műve. Az eddig űrszondák által meglátogatott kisbolygók mellett az üstkösmagok is szerepelnek rajta, a jobb alsó sarokban. Érdekesség, hogy a Halley-ről nem a Giotto közismert fotója szerepel, hanem a Vega-2-é (aminek a kamerái a KFKI-ban születtek meg, de ezt minden magyar űrbuzi tudja). A montás elérhető feliratokkal is, sőt aki szeretné a 8600x6250 pixeles változatot poszterre is nyomtathatja. 

Érdemes összehasonlítani egyébként a Lutetia előtti állapottal is, hogy kiszorított mindenkit a kép szélére. A következő tag előreláthatólag novemberben kerül majd fel, de a Hartley-2 üstökös aprócska, egy kilométer körüli magja nem fog sok helyet foglalni. Ez után viszont kissé nehézkessé válik majd a csoportkép kezelése - ugyanis egy év múlva a Dawn megérkezik a Vesta kisbolygóhoz, mely mellett minden eddigi el fog törpülni, valahogy így:

 

Vesta credit: NASA / STScI

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr972154711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2010.07.16. 10:32:07

Ezek nagyszerüek. Mindjárt kedvet kaptam újraolvasni a Műkincsrablók a kisbolygón-t, meg az Alfa-müveletet Nemerétől...

bubuka_visszater_ · http://facepalm.freeblog.hu 2010.07.20. 15:12:09

a 8000es felbontású kép nagyon szép, be akartam állítani háttérképnek, csak kiakadt tőle a win átméretezés közben :)
süti beállítások módosítása