A vándorsólyom hazaért

2010.06.14. 09:00

Földet ért tegnap a Hayabusa mintahozó kapszulája az ausztrál sivatagban, beteljesítve Japán eddig legmerészebb és legizgalmasabb űrmisszióját. Rövid összefoglalásul az eseményekről, forduljunk az alábbi diagramhoz (by Emily Lakdawalla, részletesebb összefoglalás itt):

 

Más programokról is kéne ilyen. A végén a felső nyíl lett igaz.

 

Ez kiválóan összefoglalja, mi minden történt szerencsétlen Hayabusával, ami elvesztette a kémiai hajtóműveit, a kapcsolatot a Földdel, az ionhajtóművek jelentős részét, giroszkópokat, a mini-landert... De mindeközben feltérképezte az Itokawa kisbolyót, leereszkedett a felszínére többször is és talán - egyelőre sajnos csak talán - mintát is hozott belőle. Pusztán ionhajtóművekkel visszatért hozzánk, egyetlen giroszkóppal, napvitorásként stabilizálva magát. És mielőtt belépett volna a Föld még egy utolsó képet készített is:

 

 

Aztán levált a mintahozó kapszula, és beléptek a légkörbe - az anyaszonda számára persze ez végzetes volt, de még ezzel is a tudományt szolgálta, a tűzgömbről számos megfigyelés és mérés született. A kis kapszula pedig épségben földet ért a Woomera Prohibited Area kijelölt részén. Az éjszaka elmúltával felkutatták és őslakosok segítségével be is gyűjtötték. A következő napokban majd elszállítják Japánba, és nekiállnak a vizsgálatának. Reméljük, egy-két porszem azért fennakadt - ha igen, ez lesz az első minta, amit nem a Holdról és nem amerikai vagy szovjet fennhatóságú program hozott haza!

 

 

A tovább után videó a Hayabusa tűzgömbjéről. Az apró fényes pont, ami előtte halad, a hőpajzzsal védett kapszula.

 

 

Szerző: lacalaca

8 komment

Címkék: hayabusa jaxa

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr582080093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. No 2010.06.14. 11:58:35

Ha pedig Németország lő fel űrszondát, azt hívhatják Messerschmittnek?
en.wikipedia.org/wiki/Nakajima_Ki-43

S.O.A. 2010.06.14. 13:59:55

Mikorra várhatóak hírek arról, hogy van-e minta??

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.06.14. 14:35:55

@Rettegő: nem tudom, szerintem néhány nap-hét, először elszállítják Japánba, aztán megvizsgálják még csukottan, röntgen, ilyenek. Mivel nem lehet tudni van-e minta, és ha van, mennyi (tutira nem sok), biztos, hogy óvatosan és körültekintően csinálják majd.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2010.06.14. 16:47:28

Japánnak sikerült egy hónapra az űrvilág középpontjába kerülnie. Az Akacuki indítása, majd az IKAROS napvitorláinak sikeres nyitása utána azonnal a Hajabusza leszállása, szép sorozat.

Dr. No 2010.06.15. 13:44:04

@Donor: A Hayabusát sorozatban gyártották a japánok (mármint a vadászgépet), a légierő alapgépeként funkcionált. A Falke meg csak prototípusként készült el, funkcionálisan a Hayabusához szerintem a Messerschmitt áll közel.

en.wikipedia.org/wiki/Focke-Wulf_Fw_187

A németek biztosan nem adnák azt a nevet egy űrszondának pl., hogy Bf-109. Hiába, a japánok még mindig furán állnak a 2. világháborúhoz.

Donor 2010.06.16. 16:00:22

@Dr. No: A hayabusa jelentése sólyom, ahogy a falke is.
Szerintem a szondát nem a vadászgépről nevezték el :D

KGyST · http://repules.tumblr.com 2010.06.19. 23:37:40

@Donor:
Japánban szerintem mindenből van Hajabusza, motorkerékpárból legalábbis biztosan. Népszerű név.
süti beállítások módosítása