Míg a világ nagy része a Falcon 9 sikeres pályára állásának örül (mínusz az index is két nappal később), addig lenn délen egészen más szerep jutott a rakétának. Ugye, hála a rakétán elhelyezett kameráknak, igen sok mindent láthattunk, ahogy a fekete űr és a Föld kék-fehérje megjelent, a szeparációt, a második fokozat gyújtását, és ahogy eközben elég gyors forgásba kezdett, majd a művelet végét, a Föld körüli pályára érkezést. Pezsgő, éljenzés, esetleg pályaelemek és efemeriszek konstruálása műhold-szpottereknek, ezzel telt a péntek este.

And now for something completely different: hajnalban Ausztrália számos pontjáról jelentettek egy az égen feltűnt spirális alakzatot, aminek fényes középpontja volt és körbe forgott, és persze mindenki betojt, jönnek az élienek de legalábbis a kis zöld emberkék! Várjunk csak, mikor hallottunk legutóbb fényes, körbeforgó spirálról?... Bizony, irányítatlanul pörgő orosz Bulava rakéta félresikerült tesztjekor, ami Norvégia felett okozott riadalmat.

 

Még több fotó a "rejtélyes" spirálról itt.

 

Az észlelések kb. egy órával a Falcon 9 indítása utánra tették a jelenséget. LEO pályán egy keringés kb. másfél óra, vegyünk egy fél kört Floridától Ausztráliáig, tegyük hozzá az időt, ami a pálya eléréséhez kellett, és tessék, meg is van az egy óra eltelt idő. A második fokozat pontosan a kontinens felett haladt el, tehát a hely is rendben. Elég gyors forgást is produkált, ami váratlan volt, de a tesztet érdemben szerencsére nem befolyásolta - a dinamika is rendben van. Valahonnan még a gázt kell biztosítani, ami a táguló spirál mintát létrehozza, de erre bőven van lehetőség egy rakétafokozaton. Az is lehet, hogy magát a forgást is szivárgás vagy túlműködő irányítórendszerek okozták. Alighanem a tankokban maradt üzemanyagot eresztették ki, némi centrifugális erő segítségével (kösz kamov). Együtt van tehát minden, ami a jelenség magyarázatához kell - mégis vannak, akiknek ez nem elég, inkább a saját butaságukat kürtölik szét a világba. Lásd az ABC News hírében az ufológus "szakértő" állításait. Valóság, tények, bizonyítékok? Ugyan kérem, ilyen apróságokkal nem törődünk...

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr942059579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2010.06.06. 17:27:52

A jó öreg index.hu.. egykor lehet hogy ők voltak menő netes oldal, de mára csak a forumokat és blogokat olvasni érdemes... MAx !

kamov 2010.06.06. 19:44:45

Manapság a nem öngyulladó üzemanyagú végfokozatok maradék üzemanyagát, a feladat végeztével, ki szokták engedni, megelőzendő egy esetleges robbanás általi toivábbi űrszemét keletkezését.

Ennek legegyszerűbb és tudtommal leggyakoribb módja a nyitott szelepek melletti megpörgetés.
süti beállítások módosítása