Pályára állt a Cryosat-2

2010.04.08. 18:14

Öt évvel elődje kudarca után sikeres starton van túl a földi jégtakarók vastagságát, kiterjedését vizsgáló Cryosat-2 űrszonda. Az ESA Earth Explorer programjának újabb tagja a Föld krioszféráját fogja vizsgálni. Az evidens, hogy a sarkvidékeken csökken a jéggel borított területek mérete, de eddig csak a kiterjedésbeli változásokat tudtuk mérni, a jég térfogatát nem. A Cryosat-2 főműszere a SIRAL (Synthetic aperture radar / Interferometric Radar Altimeter), mely két radarantennájának köszönhetően interferometrikus radarméréseket is képes végezni, már alkalmas lesz a vastagság mérésére is. Gleccserek, Antarktisz és Grönland jégtakarói és a nyílt óceánon úszó jég is vizsgálható ezzel a műszerrel. Az egész ki van még hegyezve a jég-víz határvonalak vizsgálatára is, tanulmányozandó a jégkéreg töredezését, jéghegyek születésének részleteit.

 

 © ESA

 

Az első Cryosat 2005-re készült el, de az orosz Rokot rakéta második fokozata nem kapcsolt le üzemszerűen, így a harmadik fokozatra sor sem került, és a szerkezet visszazuhant. (Rá jár a rúd a klímás űrszondákra, lásd OCO, de abból is lesz másik.) Felépítették hát újra az egészet, és ezúttal egy Dnyepr rakéta próbálkozott, ezúttal sikerrel. Mindkét hordozóeszköz leszerelt ICBM-származék egyébként, ezért például a Dnyeprt föld alatti silóból indítják. Ehhez van egy "nulladik" fokozata, gyakorlatilag egy "kupak" van a rakéta alján, ami alatt lőpor begyújtásával adnak akkora lökést, hogy a Dnyepr úgy 20 m-re kilökődjön a silóból. Ekkor a kupak leválik és gyújt az első fokozat. Ezzel elkerülték, hogy a silóban kelljen mindenféle brutál hővédelmet és lángterelőket kiépíteni. Ezen a videón jól látható, hogy a kicsap a füst, a kiemelkedő rakéta aljáról két kis hajtómű löki oldalra el a kupakot, majd csak ezután indul be az első fokozat. A tovább után a Cryosat-2 startjáról is van videó, de ott nem látszanak ezek a dolgok ilyen jól.

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr241905205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása