Pár nappal ezelőtt sajtótájékoztatón foglalták össze a marsjáró helyzetét és kilátásait, illetve a kiszabadulásának esélyeit. A Spirit korábbi felvételei alapján elkészítették a helyszín részletes topográfiai térképét, amiből kiderült, hogy a rover egy kis, feltöltött kráterbe hajtott bele a bal kerekeivel. A 8 méteres kráter szulfátokban gazdag, finom porral van tele, aminek a tetejére normál marsi por és törmelék ülepedett zárórétegként. Ezt a keményebb kérget törte át a Spirit a kerekeivel, és süllyedt bele a kráterbe. A jobb kerekek, a beragadt jobb elsővel a szulfátmentes, keményebb talajon állnak. A terv az, hogy visszafelé irányítják a rovert a saját nyomain, mert előre csak még jobban benyomulna az összetört kéreg alatti porba. A "visszafelé" irány most a gyári előre irányt jelenti, hiszen a beragadt kerék miatt a Spirit farolva jött idáig. A helyzetet bonyolítja az a nagydarab kő is, ami egészségtelenül közel van a Spirit hasához. Az egész környék egy domboldalon van, így valószínűleg az ebből eredő oldalirányú csúszásra is figyelni kell majd. A földi tesztelések a két rover modellel nem vezettek egyértelmű megoldáshoz, úgyhogy egyáltalán nem biztos, hogy sikerül a szabadítóakció. A folyamat mindenesetre hónapokig eltarthat, mivel minden mozdulat után egy sor fotót készít magáról és a környezetéről a Spirit, amit a Földön összehasonlítanak, kiértékelnek és megtervezik a következő mozdulatot, és így tovább.

A kerekek korábbi egyenesbe állítása után az első utasítást hétfő reggel küldték el a Marsra, kétszer 2,5 m megtételére utasítva a marsjárót. Inkább csak kerékpörgés volt várható, mint előrehaladás, de igazából alig történt valami, mert egy másodperc után megszakította a folyamatot a biztonsági program. A jelenlegi fázisban nagyon szigorú paramétereket szabnak meg, nehogy váratlan következményei legyenek egy mozdulatnak. Az egyik ilyen megkötés volt, hogy a manőver alatt a rover nem dőlhetett oldalirányban egy egész foknál többet a jelenlegi állapothoz képest. Ezt egy másodperc alatt sikerült is túlhaladni. Ahogy feltérképezik a rover mozgását, dinamikáját, úgy engednek majd egyre többet ezeken a határokon. Animációk a (nem)mozdulatról itt. Mondtam már, hogy sokáig fog tartani a dolog?

 

Topográfiai térkép, az átlagos lejtés nélkül. A kék és lila a mélyebb, a sárga és vörös a magasabb terület.

 

A szulfátok egyébként vizes-vízgőzös környezetben keletkezhettek, a kráteren belül a Marson eddig mért legnagyobb koncentrációt találták, azon kívül viszont egyáltalán nincsenek a rover körül. Ahogy a sajttájon megfogalmazták, páratlanul izgalmas célpont volt a Troy és környéke, de most már inkább mennének tovább.

További infókat, status reportokat a Free Spirit program oldalán találhattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr101532620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása