A kis francia űrtávcső igen szép eredményeket produkált első három éve alatt, így döntés született a misszió négy éves meghosszabbításáról. A mindössze 30 cm-es főtükörrel felszerelt CoRoT közel tucatnyi exobolygót fedezett fel (ebből eddig 7 publikált eredmény), és az asztroszeizmológiai vizsgálatok is rengeteg új, érdekes eredményt szültek. Az űrtávcső egyébként aránylag jó állapotban van, de négy CCD-je közül csak kettő működik, megszakadt a kapcsolat a másik két csip és a műholdvezérlés között.

 Az eddig eredményekről röviden:

 

 

  • 7 exobolygó felfedezése (plusz a még be nem jelentettek, szeptemberben 9-10 körül jártak).
  • Corot-7b, az első exokőzetbolygó, sűrűsége a Földéhez hasonló, de annál ötször nehezebb, és mindössze 20.4 óra alatt megkerüli anyacsillagát. Ez utóbbi miatt nem lehet valami megnyerő hely, a csillag közelsége miatt feltehetően olvadt kőzetóceán borítja, és ha van légköre, akkor abból olvadt fémeső hullhat.
  • A Corot-1b-nek, egy feljújt Jupiterhez hasonló bolygónak detektálták először a fázisait, vagyis a fényességváltozást, ahogy egyre jobban rálátunk a megvilágított oldalára.
  • Nap-típusú oszillációk detektálása vörös óriás csillagokban. Ezek kis amplitúdójú, korlátozott élettartamú rezgések, és nemradiálisak, azaz egyidőben a felszín különböző részei süllyednek, mások emelkednek. Ilyenek a Napon is zajlanak, de olyan kicsi amplitúdóval, hogy csak érzékeny eszközökkel mutathatóak ki.
  • Minden eddiginél pontosabb és részletesebb megfigyelések különböző változócsillagokról, mikromagnitúdós változásokig.

 

Ez utóbbit különösen tudom értékelni, mivel korábban magam is részt vettem előkészítő mérésekben földi távcsövekkel, ellenőrizve a kiválasztott célpontokat. Az Astronomy & Astrophysics csillagászati szaklap októberben egy teljes kötetet szentelt a CoRoT eddigi eredményeinek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr581484571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása