Megtörtént az első robotkaros dokkolás az ISS-nél. Nicole Stott csont nélkül elkapta az űrállomás mellett lebegő japán teherűrhajót az egyik robotkarral. Jó főpróba volt ez egyben az új amerikai, kereskedelmi teherűrhajók, a Dragon és Cygnus fogadása előtt is. Ja ahhoz először el kéne készülniük. Bár a Dragon már épülget a SpaceX-nél.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr31390844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sgergely · http://twitter.com/sgergely 2009.09.19. 11:34:10

[off]
vajon mennyi idő múlva lesz leszedve a videó a zene jogvédettsége miatt? :D
[/off]

2009.09.19. 15:15:37

off
nem feltetlenul lesz leszedve
ujabban lattam olyat is, hogy csak letiltottak a hangot a videon, es kiirtak, hogy az alatta levo zene jogvedett, majd engedelyezik, ha hivatalos forrasbol megerositest nyert, hogy a zene felhasznalhato a videohoz
on

hyydra 2009.09.19. 19:41:41

áhh, mikor lesz már rendes automatikus dokkolás? amúgy a japcsi űrhajó elég jól néz ki, valamelyik filmben voltak ilyenek a mentőkapszulák :)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.09.19. 20:11:14

@sgergely: íolyankor csak az audio sávot tiltják le, és még válogathatsz is szabadon felhasználható zenék között.

@hyydra: izé, eddig pont hogy minden automatikusan dokkolt, ATV, Progressz is. Pont az az újdonság, hogy ha már ott lézeng egy rakás ember, akkor dolgozzanak meg a csomagjukért. És az űrhajó is olcsóbb lesz ettől.

hyydra 2009.09.19. 20:24:33

@lacalaca: ahh értem köszi! A Verne első tesztdokkolásai miatt gondolhattam hogy eddig nagyrészt kézzel tologatták a járműveket, köszi a kiigazítást :)

2009.09.19. 21:00:01

@lacalaca:
nem tudom az automata dokkolasokbol mennyi az automatika, es mennyi a foldi iranyitas kozremukodese, de nekem ugy remlik, eleg sok teherurhajot a foldi iranyitokozpont dokkol be az urallomasra, vagy az urallomason tartozkodo urhajosok vegzik ugyanezt a manovert
ez a robotkarral kihorgaszos megoldas joval biztonsagosabbnak tunik, bar a tavvezerlesbol eddig csak egyszer volt baj, de akkor eleg komoly
www.urvilag.hu/article.php?id=355

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.09.19. 22:37:31

@sajnos_kacat: automata az. Meg nincs is olyan sokfajta teherűrhajó :). A wikipedia szerint:

"Like the Soyuz (and unlike most American spacecraft), the Progress has an autonomous navigation system that usually allows for automatic docking with the space station. It can be manually overridden if necessary."

"the ATV computers use videometer and telegoniometer data for final approach and docking manoeuvres. The actual docking to Zvezda is fully automatic. If there are any last-minute problems, a pre-programmed sequence of anti-collision manoeuvres, fully independent of the main navigation system, can be activated by the flight engineers aboard the station."

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.09.19. 22:42:01

A Szojuz-Progresszeken az automata KURS mellett tartaléknak van a kézzel vezérelhető TORU dokkolórendszer. A TORU gyakorlása közben csapták neki a srácok a Progresszt a Mirnek anno.

serjsoadfan · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.09.23. 12:22:27

@sgergely: egyszerű megoldás, hogy ne bántsa a youtube a videót, hogy aki felrakja ír egy "disclaimert".
Ami ebben az esetben sem lenne hülyeség, mert jó lenne, ha megmaradna ez is a fav. mappámban..
süti beállítások módosítása