A pesszimista/reális várakozásokkal ellentétben nem csinált égi tűzijátékot a Naro vagy KSLV-1, de nem is ment minden simán a dél-koreai hordozórakéta első útján. Az orosz első és koreai második fokozat is tette a dolgát, de minden valószínűség szerint az orrkúp nem vált le, és így az STSAT-2 műholdat nem sikerült pályára állítani, a túlsúly miatt visszazuhant a második fokozattal a Földre. Az oroszoknak mindenesetre nagyon jó hír az első fokozat sikere, mivelhogy az lesz az alapja az Angara rakétacsaládnak is, és letesztelhették a dolgot a saját rakétájuk (hírnevének) veszélyeztetése nélkül. A koreaiak  pedig szintén sikerként könyvelik el a dolgot, mivel maga a konstrukció működőképesnek bizonyult. Az orrkúp hibáját valószínűleg nem lesz nehéz kijavítani, amellett ilyen hibák sokkal bejáratottabb rakéták esetén is előfordulnak.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr311339256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AWS_aerospace 2009.08.26. 11:54:50

Koreai kommentárral egy élmény volt :)))

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.08.26. 14:59:42

@AWS_aerospace: koreai rakétaindításhoz az való. :D

2009.08.26. 20:07:00

kivancsi vagyok mikor indul az elso "made in kore" feliratu nasa raketa :)

Etalon 2009.08.27. 09:50:34

Én azért még nem bíznám rá a kereskedelmi műholdamat (már ha lenne). Majd ha zsinórban egymás után megcsinálnak néhány tucat pályára állítást hiba nélkül, akkor beszélhetünk :-)

Látszik azért, hogy ilyen léptékben a rakétahajtás nem gyerekjáték, eddig csak 10 országnak sikerült működő cuccot létrehoznia (és a többségük csak koppintott, ami nem baj, csak megjegyeztem)

Azért gratulálok nekik. Északi testvéreik legalább látják, hogy a déli szomszéd sem tétlenkedik, míg ők fegyverkeznek.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.08.27. 10:34:44

@Etalon: A SpaceX-re is rábíznak hasznos tervet, pedig egyelőre 3:2-re a sikertelen rakéták vezetnek. :)

Egyébként ez a 10 ország is olyan, amilyen. Van ugye potens, rakétát bármikor indítani képes lista: USA, ex-SzU: Oroszország és Ukrajna, Kína, India, Japán, és az ESA. Vannak mellettük a próbálkozók/újoncok, mint Izrael, Dél-Korea, Irán, és várhatóan majd Brazília is pár év múlva. Végül ott van Franciaország és Nagy-Britannia, akik megcsinálták anno a sajátjukat, de pár indítás után leálltak, majd pedig betagozódtak az ESA-ba. Szóval így áll össze. Így bruttóban több is, mint tíz.

Etalon 2009.08.27. 10:57:26

@lacalaca: Én arra sem bíznám rá :) Gondolom elég olcsón vállalhatják a fellövést, ha megéri a kockázat (nem tudom milyen biztosítás köthető ilyenkor, de ha van is, biztos nem kevésbe kerül).

Bruttóban csak az ESA tagországait nézve is már 18-nál járunk :) De igazából ha, -mondjuk úgy-, rakétakonstrukciókat néznénk, akkor 10 alatti számról beszélhetünk (nem konkrét rakétára, hanem inkább rakétacsaládra gondolok). Ebből van vagy 3-4 ami megbízhatónak mondható, a többi "kutyaütő" kategória.

Mikor lesz már végre valami jófajta alternatíva kitalálva a rakétahajtás helyett?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.08.27. 11:24:49

@Etalon: hosszú ám az út a kitalálástól a megvalósulásig...
Itt csak akkor lesz más módszer, ha a megépítése és működtetése egy árkategóriába kerül a hagyományos rakétákkal. Ezért nem erőltetik igazán az újrafelhasználható eszközöket, egyfokozatú hordozóeszközöket, mert egyszerűen olcsóbb ellőni egy meglévő rakétát.

Még új rakéta kifejlesztése is kérdéses kimenetelű. Az Angara indokai között is az egyik, hogy az ötvenes években kitalát R7 utóda, az azóta is a többször áttervezett Szojuz kezdi elérni a határt, mikor már olcsóbb újat csinálni, mint a Szojuzt újra áttervezni. Hatvan év után!

Etalon 2009.08.27. 12:26:33

@lacalaca: ...és ha belegondolunk, hogy már a kezdeti rakéták is a németek II. világháborús megoldásain alapulnak, akkor valóban "űrbekiáltóan" elavult technikáról beszélünk :)

A civil cégek talán majd felkeverik egy kicsit az állóvizet. Egyenlőre még nem, most még a nagyokat másolják, de hamarosan új igények támadnak és újfajta megoldásokat kell alkalmazni.

Kagai · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.09.19. 12:35:33

Nem akarok vészmadár lenni, de van ebben némi veszedelem, mivel ez egy háborús állapotban álló ország, ami pedig műholdat felvisz, az vegyi töltetet is hurcolhat.
Na persze az északiak dilisek, így érthető, de a vicc az, hogy az Oroszok a Global Hawk vásárlás ellen tiltakoznak, míg erre büszkék - holott ez alkalmasabb tömegpusztító fegyverek hordozására.
süti beállítások módosítása