Kedden, közép-európai idő szerint 16:55-kor egy Iridium és egy orosz műhold ütközött Szibéria felett, többszáz űrszemét darabkával járulva hozzá a világegyetem eme kicsiny darabjának változatosabbá tételéhez. Az ütközés kb 800 km-es magasságban történt, szakértők állítják, hogz a Nemzetközi Űrállomást semmi veszély nem fenyegeti.

A Guardian Les Kodlick a légierő egyik ezredesét idézi, miszerint az amerikai hadsereg kb 500-600 törmelékdarabkát követ az ütközést követően (valamint az idáig is követett 18 000-at). Az ezredes azt is hozzátette, hogy valószínűleg ez az első eset, hogy műholdak maguktól, véletlenül ütköztek össze.

Az orosz műhold egy Cosmos telekommunikációs műhold volt, 1993-ben állították pályára, de már nem volt aktív. A másik szatellit egyike volt az eredetileg a világ első globális műholdrendszerének szánt Iridium hálózatnak. A GSM roaming népszerűsége hatására becsődölt Iridium kormányzati segítséggel újjászületett, és ma már sok, gyakran katonai rendszernek létfontosságú eleme. A cég képviselője az ASP hírügynökségnek elmondta, hogy csupán kisebb megszakadásokat okozhat a műhold elvesztése a szolgáltatásban.

 

Via The Register

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr89940096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dharma 2009.02.13. 11:16:13

Ez nyilván csak idő kérdése volt... Nagyon kíváncsi volnék, hogy hogyan követik a törmelékdarabokat. Tud erről valaki valamit?

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2009.02.13. 11:23:54

A USA Strategic Command nevu egysege koveti oket, radarallomasokkal, tavcsovekkel, sot, urtavcsovel is. (en.wikipedia.org/wiki/Space_debris)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.02.16. 18:41:25

Azt hiszem, az rekordfényességű Iridium-felvillanás volt... :)

(sima Iridium-flare: www.youtube.com/watch?v=x1qkmrTIAKk )

mark renton 2009.02.17. 22:16:20

Persze, "véletlen ütközés", aha.
Kémműhold volt és az oroszok meg simán leszedték.
Csak az USA-nak ciki lenne elismerni, hogy Szibéria felett settenkedik.
Az Oroszok meg így adták finoman a tudomásukra, hogy bármikor képesek lelőni a műholdjaikat.
Azok nélkül meg nem sokat érnek a modern fegyverrendszerek.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.02.21. 17:29:30

@mark renton: Az amerikaiak már negyven éve az oroszok felett settenkednek. Az oroszok pedig azóta próbálják elhessegetni őket. Az első Szaljut űrállomások egy része például full katonai létesítmény volt, pont ilyen célokkal.

Egyébként meg tényleg rohadt sok műhold van odafenn. Jó sok közülük működésképtelen = irányíthatatlan. Szóval tessék hozzászokni a gondolathoz, hogy időnként a tányéros tévé majd a navigációt a kocsiban... Illetve a műholdak egymást.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.02.21. 17:30:23

...tányéros tévé majd KIÜTI a GPS navigációt a kocsiban...
süti beállítások módosítása