Irán sikeresen pályára állította Omid ("remény") nevű műholdját saját Safir-2 rakétájával. Ezúttal úgy tűnik, ez igaz is, ellentétben az augusztusi bénázással, amit azért megpróbáltak ugyanezen a címen eladni. Azóta sem tisztázódott teljesen, hogy akkor valóban műholdat próbáltak indítani vagy csak egy szuborbitális tesztet tupíroztak fel. Ezért is vártam a hírrel, amíg máshonnan is megerősítik azt. Most azonban a space.com híre arra utal, hogy amerikai szakemberek is megfigyelték és meghatározták a pályaelemeit a műholdnak. Ahmadinedzsad elnök szépen elmondta, hogy a műhold a béke és igazság jelképe, satöbbi, az amerikai kormány meg a rakétafegyverek miatt aggodalmaskodik, ahogy az várható volt. Azért is jelzésértékű ez a siker, mert Irán komoly technológiai embargó alatt van az ENSZ részéről. Irán ezzel a 9. nemzet, mely saját hordozórakétát épített, az USA, a Szovjetunió, Franciaország, Japán, Kína, Nagy-Britannia, India, Izrael után. Ha az ESA-t is számítjuk, akkor meg 10.

Szerző: lacalaca

8 komment

Címkék: irán omid

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr85921609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dharma 2009.02.04. 08:43:31

Hát nem'tom... Szerintem teljesen elképzelhetetlen, hogy meg tudjuk bármilyen módon akadályozni, hogy a perzsák atomfegyvert készítsenek. Ha nem így, akkor úgy, de mindenképpen elérik a céljukat. Aggasztó, ám remélem ők is érzik a felelősségüket.

Pesszimista jövőbelátással egy újabb hidegháború képét vélem felfedezni..

czandor 2009.02.04. 09:57:49

@Dharma: USA, Szovjetunió, Franciaország, Japán, Kína, Nagy-Britannia, India, Izrael: ezeknek szabad, Iránnak meg nem?
Na az ilyen gondolkodásmód miatt lesz háború!

bbandi 2009.02.04. 17:55:07

Irán helyzetében én is csinálnék atomfegyvert. Amerika azóta utálja, hogy iszlám köztársaság, Izrael szintén, ráadásul van olajuk, szóval az ürügy és az indíték is megvan arra, hogy lerohanják (Iránnak nincs valami hejdemilyenjó serege). Viszont ha lenne atombombájuk, akkor senki nem merne rájuk támadni. Az atombomba léte védelmi fegyver. Támadófegyvernek _nagyon_ kockázatos használni.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.02.04. 18:49:25

Azt még tegyük hozzá, hogy van különbség egy ICBM és egy orbitális, műholdszállító rakéta között. (Legalábbis egyelőre.) Az ICBM-nél sokkal fontosabb, hogy mindig rendelkezésre álljon illetve gyorsan indítható lehessen. Ezért nem ért semmit ICBM-ként anno az R7-es, viszont pályára tudta állítani a Szputnyikot.

Persze ez is változhat majd, a SpaceX-nek például az a célja, hogy a Falcon-9 alkalmas legyen rapid üzemmódra, azaz az összeszerelt rakétát egy óra alatt felállítsák, feltankolják, ellenőrizhessék és indulhasson is.

kovk 2009.02.04. 23:55:42

Az még a támogató hozzászólóknak is világos, hogy Irán hazudik a békés felhasználásról.

Hidegháború csak olyanok között lehetséges, akik nem szeretnének meghalni, ezért el lehet rettenteni őket, de az iszlamista terroristák nem ilyenek. Ezek örülnek a meghalhatnak. Nem fog menni a hidegháború, annál sokkal rosszabbra kell számítani.

Csak nem gondoljátok, hogy jófejségből csinálnak atombombát meg hordozórakétákat? Ezek ki fogják lőni, egy percig ne gondoljátok, hogy nem. Mi vagyunk a nyugat, akit lőni akarnak! Ébredjetek már fel! Ha nem akarunk Magyarországból iszlám köztársaságot, akkor ne szimpatizáljunk Iránnal.

ügyfélszolgálatos 2009.02.08. 03:28:14

@czandor: Te simán csak idióta vagy. Ha tudnád, hogy mi az iszlám alapelve és miért veszélyes, hogy az ilyen barmok atombombát és a célba juttatásához szükséges felszerelést kifejlesszék, akkor talán költözz oda hátha rájössz.

Takács Bálint 2009.02.08. 11:41:13

Ügyféllszolgálatos: tudod az egyik szomszéd, korántsem barátságos ország rendelkezik, becslések szerint úgy kb. 300 nukleáris robbanófejjel. A többség fissziós, de fúziós is akadhat közöttük. Ez az ország évtizedek óta nem engedi be a NAÜ megfigyelőit a nukleáris létesítményeibe. Ugyanez az ország igazoltan fejleszt vegyi tömegpusztító fegyvereket is.

Mindkét fegyverfajta tipikus "védelmi" fegyver ugye?

Még mielőtt túlságosan sokat gondolkodnál, érdekes módon ezt az országot nem bombázta rommá és szállta meg az USA, pedig Iraknál ez volt a (hamis) indok.

Egy ilyen szomszéd mellett szerinted mit fejlesszenek az Irániak, vattacukrot?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2009.02.08. 12:03:48

Namost Iránban az állam felügyeli a nukleáris kutatásokat, meg az űrprogramot is, nem valami obskurus terrorszervezet. Kérdés, hogy a MAD (Mutually Assured Destruction) elve féken fogja-e tartani a közel-keleti államokat. Egyébként júniusban választások lesznek Iránban.

Illetve:
index.hu/kulfold/2009/02/08/iranban_gyorsulhat_a_gazdasagi_nyitas/

"Irán helyzetének, külkapcsolatainak értékelésében a lakosság alapvetően két táborra oszlik: az egyik szerint Iránnak joga van a nukleáris energia felhasználásához. Hisznek abban, hogy békés célú programról van szó, ezért nem értik és tűrhetetlennek tartják a külföldi diktátumot. A másik csoport szerint az országnak nem lett volna szabad ennyire szembemennie a nemzetközi közösséggel, ami miatt más országok támadással fenyegetik Iránt."
süti beállítások módosítása