"Good Earth"

2008.12.24. 19:23

1968 alighanem úgy vonult be a történelembe, mint az év, amikor huszadik század „nagy fázisátalakulása” zajlott, mégpedig lavinaszerűen. Felnőtt egy generáció, mely már nem látta a Második Világháború borzalmait. Azt viszont nagyon is sokan látták, hogy a nyugati társadalmi rendszerek rugalmatlansága nem tűrheti már sokáig a rengeteg különböző csoport, filozófia, erkölcs közötti fojtott feszültségeket. Valaminek történnie kellett. Nem maradhattak a hagyományos keretek, mert nem volt már valós értéktartalmuk a régi abszolútumoknak. Olyan szövegek, mint „meghalni a Hazáért” (pl.: a vietnami háborúban), már tűrhetetlenül disszonánsnak hatottak. A politikai rendszerek vezetőit és intézményeit nem tisztelték már úgy, mint rég, és a régi demagógiák már nem szolgálhattak indokul az igazságtalanságokra (Csehszlovákia, Franciaország, Olaszország). Európában a vallás térvesztése is teljesen nyilvánvaló méreteket öltött. Emellett, még a világ legcivilizáltabb országában is lábbal tiporták az emberi jogokat. Alabamában épültek a hordozórakéták, melyek majd embereket juttatnak a Holdra, s közben ugyanott törvény tiltotta a különböző rasszok közti házasságot, és a feketék csak elkülönítve utazhattak a buszokon. Egyre nőtt a szakadék a szegények és a gazdagok között is a Vasfüggönytől nyugatra, csaknem mindenhol. A fiataloknak már nem kellettek a régi zenék, a régi ruhák, a régi viselkedés. Hair. Fogamzásgátló tabletta. Forradalmak, lázadások, egyetemfoglalások, politikai merényletek dömpingje (Robert Kennedy, Martin Luther King stb.), óriási emberáldozatok egy értelmetlen háborúban. Zaklatott éve volt a világnak, és Amerikának is.

 

Negyven évvel ezelőtt ilyenkor, már mindez megtörtént. És mégis, mint egy jó forgatókönyvben, éppen ekkor, 1968 Szentestéjén pillanthatta meg forrongó világunk három küldöttje törékeny anyabolygóját az idegen, fekete űr mélységében lebegni. Egyetlen pillantással befoghatták a kietlen, színtelen Hold hátborzongató kontrasztját a „kék gyémánttal”, melyet az Apollo 8 űrhajósai akkorának láthatták, mintha egy teniszlabdát tartottak volna kinyújtott kezükben.

 

 

 

Frank Borman, a küldetés parancsnoka írta: „Amikor karácsonyeste először volt alkalmunk hazafelé tekinteni a holdi láthatárról, az Apollo 8 ablakából, az édes anyaföld nagyon kicsinynek és roppant szépnek mutatkozott – mint az élet valamely szigete a világűr reménytelen elhagyatottságában. Azt hiszem, mindnyájunk eszében egyetlen gondolat foglalta el a főhelyet: mindnyájunknak kissé jobban kell igyekeznünk, hogy ezt a bolygót megóvjuk és megőrizzük. Archibald McLeish szavaival élve: ’…úgy kell tekintenünk magunkat, mint a Föld társutazóit, mint testvéreket az örök fagy ama ragyogó szépségében – testvéreket, akik tudják, hogy igazán azok.’ ”

 

Közel negyedmilliárd ember figyelte az Apollo 8 gyakorlatilag teljesen kivehetetlen TV-adását, melyben a parancsnoki egység dokkoló ablakán keresztül lehetett egy nagy adag fehérséget látni, ami persze nem más volt, mint égi kísérőnk felszíne, kevesebb, mint száz kilométeres magasságból. A közvetítés, hiszen karácsony is volt, ’68 is volt, rendhagyó módon egy kis felolvasással zárult:

 

 

A Teremtés könyvének első néhány verse persze nem természettudományos ismeretterjesztő mű, és meglehetősen röhejes lett volna, ha pont a Hold körül keringő Apollo űrhajón valaki ezt a nézetet népszerűsítette volna. Itt valami sokkal fontosabbról lehetett szó: zaklatott világunkban az ősi, emberi folytonosságot, és az ember feletti ismeretlen, kifürkészhetetlen célok iránti alázatot hirdették. A három utazó azon a platón, ahova a modern technika juttatta el őket, szétnéztek és elmerengtek egy pillanatra a Világ, az Emberiség örök talányain. És világos üzenetet küldtek mindazoknak, akik attól féltek, hogy a technika szükségszerűen elembertelenít, érzelemmentes robotokká tesz majd minket. A világméretű értékválság közepette az Apollo 8 karácsonyi műsora azt üzente, vallástól, akármitől függetlenül: ha fel is fordul a világ, az ember Ember tud maradni.

 

Mai világunkban már elképzelhetetlen lenne egy olyan össz-társadalmi érzelmi reakció, bármilyen űreseményre, mint amit az Apollo 8 kiváltott Amerikában, és – kisebb mértékben – az egész világon. De így talán jobban megérthetjük, miért küldtek hálás táviratokat az Apollo 8 űrhajósainak teljesen ismeretlen hétköznapi emberek, olyanokat, mint ez: „You saved 1968.”

 

Hogy 2008-at megmenti-e valami, azt nem tudom. Mindenesetre szerkesztőségünk tagjai nevében is kellemes, nyugodt, békés ünnepeket kívánunk minden olvasónknak!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr60840286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WinG 2008.12.24. 21:59:09

Hajhaj. Bár én 1968-at az egyik legnegatívabb történelmi eseménynek tartom, mely ahhoz az értékvesztett, elidegenedett Tesco- és Mónika-show művilághoz vezetett, amiben most élünk, ettől függetlenül boldog karácsonyi ünnepeket kívánok én is nektek :)

kovácske 2008.12.28. 03:00:40

hajjaj, csak az a cudar 68 ne lett volna! hej, élhetnénk bár, egy kicsit korábban, pl. hitler baráti birodalmában! vagy abban a gyönyörű és becsületes világban, amit móricz olyan szépen ábrázol a rokonokban, amit ady olyan szívbe markolóan tudott dicsőíteni (magyar ugar), vagy bár lehetnénk legalább ír bevándorlók, esetleg feketék a 20 évek békés amerikájában. jaj, vissza kéne menni az időben!

WinG 2008.12.28. 22:17:38

@kovácske: ó, igaz, mert most már olyan szép és olyan jó minden, akkora a szabadság és a becsületesség, hogy csak! és nincs egyre jobban elhatalmasodó bűnözés, társadalmi problémák, erkölcsi válság, elidegenesedés, pénzuralom, globalizáció!

jaj, bár lenne még több 68!

WinG 2008.12.28. 22:18:17

@kovácske: amúgy vicces, hogy egyből burkolt nácizással jöttél. gratulálok :)

kovácske 2008.12.29. 20:49:22

wing: bocs, nem akartalak lenácizni, vagy ilyesmi. csak megalapozatlannak találom, hogy "1968-at az egyik legnegatívabb történelmi eseménynek" titulálod, holott 1) nem kevés egyértelműen negatív történelmi esemény hatása alatt élünk ma, ezek között 68 nem hogy dobogós nem lenne, de talán lábjegyzetbe se férne, 2) ókori görög panaszként is felbukkant az a panasz, hogy a mai fiatalok tiszteletlenek, duhajkodnak, nem ismerik a tisztességet és emberi értékeket, de bezzeg régen nem így éltek az emberek, ezért szűklátókörű és terméketlen lamentálásnak hatott a panaszod.
nyilván te azt gondolod, hogy 68-cal harapódzott el a"bűnözés, társadalmi problémák, erkölcsi válság, elidegenesedés, pénzuralom, globalizáció", szerintem pedig ez ordas nagy butaság, erre próbáltam adolfkával és a többi példával utalni.
nézzük a sorolt fogalmak ellentétét: a bűnözés fordítottja talán a joguralom lehet, a társadalmi problémáké az általános jólét, vagy aranykor, esetleg világbéke, vagy a mennyország, az erkölcsi válság fordítottja gondolom, hogy az őszinteség, az emberi jogok tiszteletben tartása, netán a teremtés-kori állapot, amikor az őz és a tigris békésen legelt egymás mellett, az elIDEGENESedés alatt talán azt érted, hogy idegenek járnak köztünk, ez esetben a burkolt nácizás talán mégsem volt melléfogás, de ha az elIDEGENEDÉSt érted alatta, vagyis hogy a természettől eltávolodik az ember élete, nem láthatja sokszor munkája kézzelfogható eredményét és célját, hogy a születés és halál iparosított intézménnyé vált és tabuvá,akkor ennek ellentéte esetleg lehet az önellátó tanya, vagy a kézműves sorozatgyártást bevezető manufaktúrákat (saccra kb 1700 évek lehettek, de biztos 1968 előtt) megelőző kor, a pénz uralma lehet az a dolog, aminek ellentéte talán sose valósult meg (a kommunizmus és az anarcho-szindikalizmus lila ködös képzelgésén kívül), de elvben elképzelhetünk valami ellentét-félét, mondjuk azt a tényleg aranykorra emlékeztető időszakot, amikor a hiperinfláció miatt már egymilliárd millpengő se volt jó másra, mint begyújtani vele. a végére maradt a globalizáció: na ennek is nehéz lesz ellentétet találni, főleg, mivel nem derült ki, te mit értesz alatta. abban már biztos vagyok (megbocsáss érte), hogy sem nagyon tájékozott, sem nagyon okos nem vagy (de ezt semmiképp sem sértésnek szánom, inkább csak magyarázatnak, hogy miért nehéz kitalálnom, mire gondoltál globalizáció alatt), ezért csak abban vagyok biztos, hogy globalizáció alatt nem azt a jelenséget érted, hogy egyre gyorsabban és egyre messzebb lehet utazni, üzenni és szállítani, ami kezdődött azzal, hogy feltaláltaák a lovat, később a megfizethető repülőjegyet, feltalálták a dobolós, meg a jelzőtüzes üzengetést, később a postagalambot, a szervezett postaszolgáltatást, a telefont, végül az e-mailt. azért gondolom, hogy nem erre gondolsz, mert akkor talán fűznél hozzá magyarázatot, hogy pontosan hol lett volna jó megállítani a folyamatot és miért pont ott, pl. a telefon még belefér, de a mobil már nem. de legyen a globalizáció általános ételme szerint "általánosodás", vagyis egyre több minden, ha van egyik országban, akkor általánossá válik a többi országban is. akkor ennek ellentéte megint csak az önellátó tanya lesz, lehetőleg egy magányos szigeten, hogy tényleg senki és semmi ne juthasson be kívülről.
ne vedd sértésnek, ha szó szerint értelmeztem azt a keveset és általánosat amit mondtál, ha valamiben félreértettelek túlontúl általános és közhelyes megfogalmazásod miatt, kérlek pontosíts.
üdv.

WinG 2008.12.30. 09:38:57

@kovácske:

Először is gratulálok, hogy az egész mondandódat ömlesztve, egyetlen bekezdésbe (sőt, egyetlen mondatba) szorítottad, igazán megkönnyíted az olvashatóságot. Valahogy nem tudsz elmenni a személyeskedés mellett, örülök, hogy engem sem nagyon tájékozottnak, sem nagyon okosnak nem tartasz; biztos ismersz. Az álszentségről még annyit mellékesen, hogy túlontúl általánosnak és közhelyesnek vetted a mondandómat, de te nem restellted háromsoros mondandómra elővenni a nácikártyát, reagálni rá egy hasonlóan általános és semmitmondó kommentet. Ne haragudj, hiába az elfogadható helyesírásod és fogalmazóképességed, de aki ennyi alapján ítél meg embereket, az nem náci, hanem fasisztoid neonácista, ami rettenetes (látom, ahogy beindulnak a mechanizmusok...).

Bár írni tudsz, a szövegértéssel bajod lehet (sem nagyon magas intelligenciával, sem nagyon magas blablabla). Az első kommentedben feltételezem arra akartál kilyukadni, hogy a 68 előtt világ mennyire nem volt sem gyönyörű, sem becsületes, de - logikusan követezik ebből - a 68 utáni mennyire az. Én erre reagáltam azzal, hogy ó, igen, manapság akkora a becsületesség, és nincsenek társadalmi problémák, elIDEGENEDÉS (köszönöm korrekciód, bár elsőre jól írtam), erkölcsi válság stb.

Nem akarok belemenni ebbe a vitába; azért nem, mert ez olyan szerteágazó téma, melyre egyre hosszabb és hosszabb válaszokkal lehetne csak reagálni, amire most így BME-huszárként vizsgaidőszak közben nincs időm sajna, pláne ha személyeskedésre és nácizásra is reagálni kell. Ráadásul direkt kifordítod a szavaimat, nem hiszem el, hogy komolyan gondolod, hogy szerintem a bűnözés megállítására csak a joguralom a megoldás, a pénzuralom ellentéte a hiperinfláció, a globalizációé meg a ló. Ugyan már. Nem akarok itt erkölcsi példabeszédet tartani, de a világ nem csak fekete és fehér, nem csak tökéletes ellentétek vannak, lehet árnyalatnyival is javítani a dolgokon.

Mellékesen: nem, nem a teremtéskori állapot (melyet kötőjel nélkül írunk) az erkölcsi válság egyetlen megoldási lehetősége, és Tony Blair nem náci attól, hogy az elIDEGENESEDÉS ellen szól, bár szegény inkább arra gondolt, hogy a bevándorlók között nagyon magas a bűnözési arány, és nem akarnak integrálódni, sem ők, sem a gyerekeik.

kovácske 2009.01.02. 03:24:39

@WinG: kezd élvezetessé válni ez a beszélgetés. jó, most a kötelező adok-kapok felett elsiklom, elvégre az ismerkedésen túl vagyunk:)
nem tudom, pontosan mi a BME-huszár, de ha hallgató, akkor meglep, hogy olyan sommás véleményed van 68-ról. mármint a ko miatt. gondolom nincs hozzá fűződő személyes traumád, ami ugyan nem igazolná, de empatikusan elfogadhatóvá tenné a sommás véleményt.
egy dologban félreértettél szerintem: az, hogy nem volt 68 nagy zuhanás a világ gyönyörűségét illetően nem jelenti az ellenkezőjét, hogy viszont nagy felemelkedés volt. ezt nem is mondom. szerintem kb. vízszintes a grafikon, esetleg enyhe emelkedéssel, itt-ott kisebb kilengésekkel, helyi esésekkel és csúcsokkal, de jellemzően lapos.
eg ymásik fontos félreértés: a joguralom fogalmát szerintem nem azonos módon használjuk. kérdezz meg egy joghallgatót, hogy mit neveznek annak. nem diktatúrát, hanem azt, amikor a leírt jog érvényesül, azt nem írja felül rang, pénz, korrupció, stb. ennek egyik feltétele természetesen, hogy a jog betartható (ésszerű) legyen és másik feltétele, hogy kikényszeríthető legyen (vagyis a törvényességet képviselő állam ellenőrizni és akár kényszerrel is biztosítani tudja a betartását. de aki a bűnözéssel kapcsolatban megalapozott véleményt akar mondani, az szerintem tájékozódhatna a kapcsolódó témakörben. (már amennyiben egyetérünk, hogy a megalapozott véleményalkotás sok szempontból célravezetőbb, mint a "monnyonle", vagy "zoxigén, kapcsojjakikérem" jellegű megközelítés.)
szóval fenntartom, a bűnözés ellentéte a joguralom és kívánatos is lenne. (itt következhetne az érdekesebb beszélgetés arról, mennyiben és miért nem érvényesül ez.)
amíg a globalizációt nem pontosítod, azt sugallod, hogy a ló ellentétére gondolsz, ezt te főzted, tessék kicsit pontosabban fogalmazni.
a pénzuralom egy lehetséges ellentéte az én példám volt a hiperinflációval. ha valami agész másra gondoltál, előtted a lehetőség, mond meg mi lenne az.
árnyalatnyival javítani is lehet: ebben teljességgel egyetértünk.
a sok nem köepette elfelejtetted megemlíteni, hogy mi volna az erkölcsi válság megoldási lehetősége szerinted. örömmel veszem, ha megteszed.
nem neveztem tony blairt nácinak. az általad rövidítve felidézett nézetei ebben a formájukban már neccesek, de alaposabban kifejtve (ez a túlegyszerűsítés és a féligazságokat hangoztató demagógia ellentéte) asszem megérdemlik az alapos megfontolást, és számos tekintetben a figyelembe vételt is.

kovácske 2009.01.02. 03:25:20

pardon, a ko természetesen kor

S.O.A. 2009.01.04. 00:20:54

Jaj de jó volt olvasni ezeket a magasröptű filozófiai vitákat egy űrkutatással foglalkozó blogon... pláne, hogy szerintem a bejegyzés egy történelmi visszatekintéssel egybekötött karácsonyi köszöntőnek készülhetett eredetileg. Ehhez képest az Apollo 8-ból eljutottunk a "anarcho-szindikalizmus lila ködös képzelgéséig"... nem rossz! Mintha egy jó filozófiai blogon vitatkoznánk a szilárd hajtóanyagú rakták technológiai kockázatairól...

Nem hinném, hogy bejegyzésben 68'-at állítanák be a történelem legsötétebb évének, mindössze az akkori negatívumok lettek ellentétbe állítva az Apollo 8 nagyszerű küldetésével.

"Alabamában épültek a hordozórakéták, melyek majd embereket juttatnak a Holdra, s közben ugyanott törvény tiltotta a különböző rasszok közti házasságot, és a feketék csak elkülönítve utazhattak a buszokon." Ez egy teljesen konkrét példa, és ha ez nem jellemzi a kort, akkor semmi...

kovácske 2009.01.12. 12:53:51

innen indult a filozófiai eltévelyedés:
WinG 2008.12.24. 21:59:09
Hajhaj. Bár én 1968-at az egyik legnegatívabb történelmi eseménynek tartom, mely ahhoz az értékvesztett, elidegenedett Tesco- és Mónika-show művilághoz vezetett, amiben most élünk, ettől függetlenül boldog karácsonyi ünnepeket kívánok én is nektek :)
Válasz erre
süti beállítások módosítása