A magánkézben lévő amerikai PlanetSpace vállalat megkezdte új, automata űreszközeinek fejlesztését abban a reményben, hogy a közeli jövőben átvehetik a NASA személy- és teherszállítási feladatait a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Chirinjeev Kathurina, a PlanetSpace elnöke magabiztosan nyilatkozik: "Biztosak vagyunk benne, hogy a NASA igen olcsó és megbízható teher- és személyszállító eszközhöz jut a program által." A Modular Cargo Carrier nevű automata ellátóhajó készítésében a Lockheed Martin Space Systems és a rakétaépítésben igen tapasztaltnak számító Alliant Techsystems is közreműködik. Ez utóbbi cég saját eszközöket is fejleszt az űrturizmus és a magán teherűrszállítás piacaira is.

A NASA Commercial Orbital Transportation Services(COTS) programján belül helyhez és közel 175 millió dollár anyagi támogatáshoz jutó terv célja, hogy áthidaló megoldást nyújtsanak 2010 szeptemberében esedékes Space Shuttle "nyugdíjazás", és az Orion program 2015-ös tervezett beindulása között. A COTS teljes költségvetése kb 500 millió dollár, mely összegből természetesen más, hasonló témában fejlesztő magáncégek is támogatást kapnak.

A PlanetSpace, ha minden a tervek szerint megy, 2010 végén végre kíván hajtani egy demonstrációs indítást Cape Canaveral-ról, a későbbi indításokhoz az új-skóciai Cape Brenton-t használnák. A cégnek egyébként nem ez az egyetlen futó fejlesztése. Silver Dart néven fejlesztenek egy, a Space Shuttle-hoz hasonló visszatérő űrrepülőgépet. A gépet mind az ISS-re történő szállításokhoz, mind űrturisták utaztatásához lehet majd használni.

 

Forrás: space.com

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr1248876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kamov 2007.12.03. 17:37:15

Ha már COTS akkor erre is érdemes vetni egy pillantást:
Spacehab ARCTUS
forum.nasaspaceflight.com/forums/thread-view.asp?tid=8530&start=1
süti beállítások módosítása