2007. október 23-ára tervezik a Discovery űrrepülőgép indítását, fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás Harmony moduljával. A héttagú legénységben helyet kapott Paolo A. Nespoli olasz ESA-űrhajós is, aki az új egység felszerelését felügyeli - a Harmony-t ugyanis az olasz Alenia Spazio (azóta Thales Alenia Space) gyártotta a NASA részére. (Ők készítették a Leonardo, Raffaello és Donatello nevű teherszállító egységeket és a Columbus modult is.)


Balra: a laboratóriumok az oldalsó dokkokhoz csatlakoznak majd, az elülsőhöz az űrrepülőgép. Jobbra: a Harmony modul a Destiny-hez csatlakozik, a kis fekete kitüremkedés a PMA-2 űrrepülőgép-dokk.

A Harmony egy összekötő egység, eredeti nevén Node-2 (2. csomópont), új nevét amerikai iskolások javasolták egy országos pályázaton. Az amerikai Destiny kutatómodulhoz fog csatlakozni és a jövőben az európai Columbus (várhatóan 2007 decemberétől) és a japán Kibo (2008) kutatóegységeknek biztosít csatlakozási pontot, ezenkívül a Multipurpose Logistics Module-oknak, a már említett európai teherszállító egységeknek is dokkolópontja lesz. A felszerelést nehezíti, hogy jelenleg a Destiny-n található a PMA-2 dokkolóegység, amelyhez az űrrepülőgép csatlakozni fog. Emiatt a Harmony-t ideiglenesen a Unity (Node-1) csomóponthoz kapcsolják, majd a shuttle távozása után az űrállomásról távvezérléssel átmozgatják a végleges helyére. Még a shuttle küldetése alatt áttelepítik a P6 szerkezeti elemet a végleges helyére. Eddig ugyanis (7 éve) a Unity-hoz csatlakozó Z0 csomópontra volt szerelve, a fő szerkezetre merőlegesen. Furcsának tűnhet, hogy az utolsó szerkezeti elemet vitték fel először, ennek az a magyarázata, hogy a hosszú tartószerkezet végén találhatóak a napelemek, amelyekre az elejétől fogva szükség volt, ezért kerültek ideiglenes helyre. Az előző STS küldetések során felszerelték az S5 és P5 tartókat, így most már végleges helyére kerülhet a P6 és nemsokára felkerül az S6 napelemtartó is, amellyel befejeződik a tartó- és energiaellátó szerkezet épitése. (A szerkezet megértéséhez lásd az űrállomás robbantott ábrájat a wikipédiáról, valamint a nasa interaktív magyarázatait a linkek között.)

A Harmony felszerelésével az űrállomás amerikai részét befejezettnek nyilvánítják (a később felszerelendő S6 szerkezeti egység és napelemek nyilván nem számítanak bele). Ezután végre lehetőség lesz az évek óta kész Columbus és Kibo kutatóegység felvitelére, és megnyílik a lehetőség a legénység hat főre való bővítésére. Ezzel végre elkezdődhet a valódi tudományos munka a tíz éve kihasználatlan űrállomáson.

A 14 tonnás, 7m hosszú és 4,6m átmérőjű henger 500 köbméterre fogja kiegészíteni az űrállomás térfogatát. Az egységet egy 1997-es NASA-ESA egyezmény alapján építették, és 2003-ban adták át a NASA-nak. Hasonló a sorsa a Cupola kilátóegységnek is, amely öt évet vár, meilőtt 2009-ben felküldik, mutatva az ISS program nehézségeit...

Forrás:
www.nasa.gov: mission overview
www.nasa.gov: sts120
www.thalesonline.com
en.wikipedia.org/wiki/Harmony_Module

Az ISS-ről:
www.nasa.gov: a küldetés honlapja
spaceflight.nasa.gov: az ISS moduljai, interaktiv
spaceflight.nasa.gov: az ISS tartószerkezete, interaktiv
en.wikipedia.org: az ISS szerkezete (robbantott ábra)
hu.wikipedia.org: ISS (magyarul)

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr41200878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása