Új szlogent a NASA-nak

2007.09.09. 13:24

A NASA jóideje kűzd a megjelenésével. Mint egy 60-as évekbeli divatot követő fiatal egy mai bulin, a szervezetet érintő botrányokról nem is beszélve. Kimondottan nagy gond a jó image hiánya az utánpótlás, illetve a népesség támogatottsága miatt, hiszen ha senkit sem érdekel a NASA (és az űrkutatás), akkor megy a süllyesztőbe. Valami hasonlóval kűzdünk mi itthon is.

A problémát orvosolandó a régi (Explore, Discover, Understand. - Felderít, Felfedez, Megért) szlogent lecserélték. Az új mondandó:

NASA explores for answers that power our future.

Bizony. Magyarul valami ilyesmi: a NASA a jövőnket hajtó válaszokat kutatja. Mindezt szép háromszöggel le is vezették. A Wired bloggerének ez nem tetszett (joggal), és saját inspirációra versenyt írt ki az új szlogenre, a nyertesnek pedig díjat ajánlott fel. Beérkezett ötletek itt.

Frissítés 16:00 - úgy néz ki nagyon kevesen veszik komolyan az ötletet, a beérkező javaslatok 99%-a humoros, vagy annak szánt szlogen. Pár kedvenc:

  • NASA: Because one does not simply walk into space.
  • This is NASAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!
  • NASA: Because Earth is simply becoming too uncool to live on
  • All your space are belong to U.S.
  • In before Russia

Levezették

Bár a mi űrkutatásunk fasorban sincs a NASA-hoz képest, mégis érdekes lenne egy hasonló próbálkozás, legalábbis olyan szinten, hogy mit szeretnének az emberek, mire törekedjünk? Próbáljunk kinevelni egy űrhajóst? Építsünk műholdakat? Lépjünk be az Európai Űrügynökségbe? Ez az igazi demokrácia. Olyan sokszor nézünk nyugatra irigységgel teli, de bennünk is megvan az erő változtatni. Csak meg kell próbálni.

A linkért köszönet Timinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr57160959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2007.09.09. 17:48:59

Szerintem nem elsősorban az a gond, hogy a NASA, mint intézet körül egy negatív imázs alakult ki. (Az utóbbi botrányok miatt persze ez is.) Ráadásul itt Magyarországon nincs is közismert űrkutató intézet, ami körül kialakulhatna bármilyen kép. (Mint ahogy nincs is egyáltalán az űrkutatást összefogó intézet, ha jól tudom, de örülök, ha kijavít valaki ezzel kapcsolatban.)

Sokkal inkább ott van a probléma, hogy az emberek túlnyomó többsége nincs tisztában azzal, hogy miért van szükség az űrkutatásra. Az űrkutatással kapcsolatos hírek mostanában két dologról szólnak: 1, ki, milyen szállodát fog építeni az űrben, illetve hogy 2, ki tervez leszállni a marsra, ki tervez holdbázist 20-30-40 éven belül.

Az első hír izgalmas, és mondjuk nem is az adófizető polgárok pénzéről szól, viszont elidegeníti az átlagmbert az űrkutatástól, hiszen egy ma élő átlagembernek valószínűleg soha nem lesz elég pénze arra, hogy űrturistáskodjon. Valamint kicsit olyan képet fest, mintha az űrkutatás ott tartana, hogy már csak szórakozásból/szórakoztatásból csinálják.

A második hír megint érdektelenséget generál. Hiszen jártunk már a Holdon, robotok jártak már a Marson, mégis mit lehetne még ott csinálni? És itt még közbejön az időfaktor is: olyan távoli jövőbe vannak helyezve ezek a tervek, hogy az átlagember számára teljesen megfoghatatlan lesz.

Valahogy azt kéne tudatosítani komoly marketinggel, hogy ez nem valami úri hóbort, hanem itt a földön kézzlfogható eredményeket produkáló tudományos munka. Őszintén, én sem tudom, hogy most konkrétan milyen kutatások folynak például az űrállomáson, pedig az átlagnál valamivel többet tájékozódom. Igaz, pont nem e téren, de mellékesen nyugodtan bleférnénk például az űrsiklóval kapcsolatos sajtóhírekbe. (Gondolom például mindeféle gyógyszerkísérleteket is végeznk.)

Tehát azt kéne láttatni a néppel, hogy milyen haszna származott, származik illetve fog származni neki az űrkutatásból. Ezzel pedig egy pozitív képet kialakítani az űrkutatás mint tudomány körül, hogy az emberek büszkék legyenek az eredményekre, és várják őket, ne csak tudomásul vegyék és legyintsnek rá egyet.

kopa. · http://kopa.blogja.net/ 2007.09.09. 19:40:00

NASA: Billions Of Dollars Spent and Still No Death Star

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.09.09. 22:37:42

Bucii: igazad van. En ugy latom, hogy nagyon nehez a hirekbe bekerulni (gyk az emberek erdeklodeset felkelteni) altalanos urkutatasi hirekkel. Pelda az utolso holdrepules, ahhoz kepest, hogy mekkora mediafelhajtas volt az elso repulesekkor, gyakorlatilag nullara csokkent az emberek figyelme. Mar rutinna valt.

Nagyon raferne erre a tudomanyagra, iparagra egy eros marketing. A NASA spinoff reszlege romokban, az ESA a diakoknak szolo programokat visszavagja. Ezek utan aztan csodalkoznak, ha par ev mulva nem lesznek mernokeink, erdeklodo emberek, es aztan mar penz sem.

Bambano 2007.09.10. 01:36:25

NASA: Need Another Seven Astronauts

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2007.09.10. 03:10:35

Ez rohadt jó. :]

Én is bekuldtem a sajátomat. ;p

Radar · radar.blog.hu 2007.09.10. 04:43:49

Elvileg van hazai űrkutatást ha nem is összefogó, de támogató és nyilvántartó intézet. Úgy hivják, hogy Magyar Űrkutatási Iroda.
Kiad évente egy kis könyvecskét (kereskedelmi forgalomba nem kerül), amiben az az évi hazai kutatást összefoglalják.
Nekik pl egyik nagy problémájuk, hogy nehéz a hazai szakikat rávenni, hogy ténylegesen irjanak arról, amit kutatnak.
Ha hazaérek, és egyszer rá fogok érni, szeretném elérni, hogy a hazai űrkutatók munkájáról be tudjunk számolni a Cydonia hasábjain, fényképes interjúkkal, cikkekkel kezdőknek és szakiknak egyaránt... Láttatni kéne a fiatalokkal, hogy mi az, amit egy mérnök/tudós csinál. Ha megmutatot nekik, hogy ez a kütyü a kezei között a világűrbe fog felmenni, és megmutatod, hogy ennél az asztalnál ezzel a pákával forrasztotta össze ( humor helye ), az talán segithet neki választani... vagy optimista vagyok? Én legalábbis gyerekkoromban , de még most is szeretem a "gyárlátogatásokat".

ikocka · http://kocka.blog.hu 2007.09.10. 04:58:21

Radar, dede jo otlet es hajra mindent bele! En mint erdeklodo olvasnam de olvasnam mert erdekelne, hogy min kutakodnak itthon es meglepve olvasom, hogy kutakodnak egyaltalan ilyesmiben.
süti beállítások módosítása