Már megint az oroszok

2007.02.22. 03:48

Újfent ruszki rakétadarabok hullanak az égből, ezúttal Ausztrália felett. Egy booster egység közel ezer darabját észlelték nyugat Ausztrália felett. A tavaly február 28-án indított Arabsat-4A kommunikációs műholdat hordozó Proton rakéta egyik meghajtóegysége, a Breeze-M booster részeiről van szó. Az indításkor a rakéta meghibásodott, így egyrész a szatellit rossz pályára került, másrészt a Breeze-M földkörüli pályán maradt, teli tankkal.

"It was left in an elliptical orbit with pretty much a full tank of fuel aboard," said Mark Matney of NASA’s Orbital Debris Office.

Február 19-én a hajtómű ismeretlen okból felrobbant (lehet akár egyéb űrszeméttel történő ütközés is, gondolhatunk itt akár a szétlőtt kínai műholdra, ha rosszindulatúak lennénk). Elképzelhető magyarázat a korrózió, ahogy egy NASA alkalmazott a SPACE.com-nak nyilatkozta. Szerinte a robbanás inkább spontán, belső okokból származik, mint űrszeméttel való ütközésből. Ez utóbbi állítása szerint nem lenne az első eset.

kép a törmelékről (space.com)

Egy fontos és kiemelendő tény: ez a baleset önmagában több törmeléket termelt, mint a nemrégiben történt kínai műholdelhárító teszt, jelenleg 900, 10 cm-nél nagyobb törmeléket követnek. A teszttel ellentétben itt persze a törmelék nem marad pályán, a gravitációnak engedelmeskedve előbb-utóbb elérnek a légkörbe, és megsemmisülnek, de a magas pálya miatt ez nagyon hosszú időt vesz majd igénybe, Matney szerint akár évtizedekbe is kerülhet.

Egyenlőre úgy tűnik a baleset nem jelent veszélyt sem a Nemzetközi Űrállomásra, sem az Atlantis márciusi indítására. De mindenképpen intő jelként mutat az űrhajózás fennálló veszélyeire, és arra, mennyire alábecsüljük mindennapjaink egyik alappillérére leselkedő veszélyeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr5838921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása