A mágneses vihar hatásai

2006.12.15. 19:11

Az ESA jelentése szerint jónéhány műszerüket érintette a közép-európai idő szerint 14-én délután zajló űrvihar. Egy nagyobb napkitörés nyomán töltött részecskék záporoztak a Földet védő mágneses mezőre. Ezek a töltött részecskék károkat okozhatnak az érzékeny csillagászati műszerekben is, ezért sokat ki kellett kapcsolni időlegesen. Az ESA Integral műholdján ez két berendezést is érintett. A JEM-X röntgendetektor kikapcsolt magától, viszont az IBIS töltött részecskedetektort az irányítóknak kellett kikapcsolni. Az érzékelők kikapcsolása azért fontos, mert a detektorok nagyon érzékenyek, egy ilyen erős elektromágneses zavar könnyen tönkretehette volna őket. Az ESA Envisat nevű környezet megfigyelő műholdja is időlegesen félig leállt, amikor az egyik fedélzeti számítógép (az payload instrumentek vezérlőegysége) hibernálta magát, hogy megóvja az elektronikáját.

Az ESA Cluster küldetését érintette legkomolyabban a 14-ei részecskezápor: a 4 szondából kettő közepesen, egy pedig könnyebben megsérült. A Cluster 1 apróbb meghibásodásokat jelzett, a Cluster 2-n kiment az energiaellátó egység, így kénytelen volt a tartalékra átállni. A Cluster 4-en pedig elromlott egy nagyenergiás erősítő. A földi irányítás szerint nem teljesen egyértelmű, hogy a napkitörésnek köszönhetőek a meghibásodások, de hibák időpontja és a részecskék érkezésének csúcspontja elég jól egybeesik.

Bizonyos szempontból szerencsés a kitörés iránya, így ugyanis az ESA bolygókutató szondáit nem zavarta a vihar. Bár ahogy írtam az keringő egységekkel nem lehetett felvenni a kapcsolatot, de ez csak a kommunikációt zavarta, nem a fedélzeten levő műszereket.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr7222782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása