Civilek az űrben

2006.11.22. 17:11

Nem nagyon lehet manapság idehaza forrásokból hallani a civil űrkutatásról. Persze gondolom minden érdeklődő hallott a White Knight-ról,  és a Space Ship One-ról. A Scaled Compisit nevű cég  által fejlesztett és épített  hordozórepülőről, illetve az első magáncég által épített űrhajóról. Ez az együttes volt az, ami  a világon elsőként tudta teljesíteni az Ansari X-Prise által meghírdetett célokat: feljutni 100 km-es magasságba, két héten belül kétszer. Igen, ez ugyanaz az Ansari, akinek a húga nemrég űrturistaként jutott ki a nagy semmibe, ahol az idejét az ISS fedélzetén tengette. Nem mellékesen mint az első iráni származású ember az űrben, és az első női űrturista.

De  nézzük mi újság egyéb cégek háza táján. A Bigelow Aerospace körül például. A cégről korábban annyit lehetett hallani, hogy felfújható modulokat próbálnak majd a világűrbe juttatni, hogy aztán űrhotelt, meg egyéb jóságokat készíthessenek. Nos a Genesis 1 modul annyira jól sikerult, hogy  július 12-e óta pályán van, minden rendszere tökéletesen működik. A cég egyik fejese, Mike Gold szerint olyannyira sikeres, hogy gyakorlatilag évekkel előrébb járnak technológiailag, mint amit korábban reméltek a küldetéstől. Immáron a lakható modulok fejlesztése egyáltalán nem tűnik olyan  álomszerűnek, mint egy évvel korábban. A következő lépést a jövőre felküldendő Genesis 2 modul jelenti, amit mint a korábbi egységet, az orosz-ukrán  ISC Kosmotras cég fog feljuttatni. Érdekesség, hogy a Dnepr hordozórakéta  a hidegháborús SS-18 interkontinentális ballisztikus rakéta átalakított változata.

Külsőleg  majdnem teljesen ugyanúgy fog a Genesis 2 kinézni, mint a Genesis 1, azonban sok új rakományt, kísérleteket fog magával vinni, ezen kívül pedig a kamera rendszer is komoly fejlesztésen esett át.

A Genesis 2 küldetés egy érdekes ajánlattal ált elő: a "Fly Your Stuff" programmal ("Küldd fel a cuccod."). Ezen program keretén belül az ügyfelek saját tárgyaikat küldhetik fel, majd fotózzák le a modul belső kamerái.

A Sundancer-ről (Naptáncos), vagyis a Bigelow Aerospace lakható moduljáról majd később írok.

Forrás: space.com

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr10018296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása