Trust me, I'm a doctor

2014.03.30. 09:23

Hát ez is megvolt. Márciusban megvédtem a disszertációm. Tulajdonképpen nem is volt vészes a dolog, a legnagyobb gondot a terem rejtett biztosítéktáblájának megtalálása okozta, hogy a konnektorokban is áramoljon a delej. Végül summa cum laude minősítést kaptam, de egyelőre még hivatalosan nem vagyok PhD, ahhoz meg kell várni, hogy eljusson az Egyetemi Doktori Tanácsig a híre a dolognak, és rábólintsanak. A hivatal malmai... Mindenesetre a tézisek és a disszertáció elérhetőek a doktori.hu-n, ide pedig feltöltöttem a prezentációmat.

 

 

védés.jpg

Provizórikus doktorként, jelenlegi főnökömmel, Szabó Róberttel és témavezetőmmel, Kolláth Zoltánnal.

 

De nem csak ezzel töltöttem az időt. Február-márciusban a Kepler K2 programjához gyűjtöttünk számunkra érdekes csillagokat és több pályázatot is benyújtottunk. A nulladik, jelmezes főpróba kampány már el is indult,  március közepe óta méri a területet az űrtávcső. Ez a látómező az Ikrekbe esik, lényegében a téli Tejútba, és az M35 nyílthalmazt is tartalmazza. Esténként egyelőre még tőlünk is látható, az Orion felett, a szép fényes Jupitertől nyugatra (jobbra). A Tejút jó és rossz hír is számunkra: rossz, mert a nagy csillagsűrűség miatt a kisbolygó-kereső programok elkerülik, pedig a nagy és jellegezetes fényességváltozásokat mutató RR Lyrae csillagokat könnyű ezeknek az adataiból kiszűrni. Így csak 10 csillagot találtunk, amiket egyéb úton-módon fedeztek fel, és bele is estek a CCD-k által lefedett területbe. Máshol szerencsére sokkal több lesz majd:

k2_rr_lyrae stars.png

A K2 mezők és az ismert RR Lyrae csillagok eloszlása az égbolton. A nagyon sűrű mezők azok, ahol kisbolygó-kereső felmérések alaposan végignézték az eget. Látszik, hogy a Tejútat elkerülik, és az északi égbolton dolgoztak (az adatok a LINEAR és a Catalina Sky Survey-ből vannak). 19 óránál, alul a Tejút központi dudora van, az OGLE, MACHO mikrolencse-kereső programjai dolgoznak ezen a területen.

 

RR Lyrae-ből rengeteg van a galaxisban, ellenben a cefeidák ritkább állatfajta. A cefeidák tulajdonképp nem egy homogén csoport, de sok közülük (a klasszikus delta Cephei típus) fiatal szuperóriás, amelyek a Tejút mentén tömörülnek. Találtunk is 13-at a nulladik mezőn, ezzel nagyjából megduplázva az eddig űrből mért cefeidák számát. És ez még csak az első K2 kampány! Persze vannak köztük jelöltek is, amelyekről kiderülhet, hogy mondjuk fedési kettősök de akkor is szép mintánk lesz.

 

k2_cepheids.png

A cefeidák szépen kirajzolják a Tejút ívét az égbolton.

A nulladik kampányban összesen 7744 csillagot választottak ki észlelésre. Talán a legjobb fokmérője a munkáknak, hogy ebből mindössze 13 csillagot fognak rövid mintavételezésű (fél óra helyett egy perces) módban mérni, és a 13 közé befért egy RR Lyrae és egy cefeida is! Az egyes számú pedig mezőre még bátrabbakká váltunk - de erről majd a következő posztban.

Szerző: lacalaca

4 komment

Címkék: k2 kepler nkp

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr585890132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ElfRoland 2014.04.03. 08:37:20

Gratula!
És jöhetnek az újabb posztok az eredményekről.
De már! :-)

teddybear01 2014.04.30. 10:42:20

Gratulálok a sikeres védéshez!
süti beállítások módosítása