Valami ilyesmi volt az esszenciája annak a telefonhívásnak, mely tavaly januárban zajlott le az NRO (Nemzeti Hírszerzési Hivatal) és a NASA között. Az NRO felelős az amerikai kémműhold-flottáért, melyek között jó pár Hubble-méretű űrtávcső is található - épp, csak nem az ég, hanem a Föld felé fordulva. A vicc az, hogy míg a NASA örülhet, hogy a története alatt volt pénze egyetlen ilyen űreszközre, hogy tudományt csináljon vele, addig a kémeknek raktáron hever két fel nem használt, tartalék űrtávcső is, többé-kevésbé egészben. A (nem hivatalos) értesülések szerint ezek a KH-11 kémműhold sorozat korai tagjaihoz tartoznak, mert a későbbi verziókat már nagyobb, 3,1 m-es főtükörrel szerelték fel. A nyilvános információk alapján négy verziója és tizenkét példánya indult az űrbe a KH-11-nek 1976 és 2011 között. Plusz a tartalék alkatrészek, mint ez: igaz, hogy se detektorok, se napelemek, se helyzetszabályozó rendszer nincsen hozzá, de már önmagában két, 2,4 m-es tükörrel szerelt fénygyűjtő vödör sem semmi.

 

nrox-large_1.jpg

Egyelőre ennyit mutattak meg a nyilvánosságnak a hardverekről. Már majdnem valami... ugyanis ez maga a Hubble :D (Forrás: Alan Dressler, CIfS)

 

Nagy kérdés volt persze a NASA-nál (miután jól összeszedték az állukat az asztal alól), hogy vajon a lottóötöst nyerték meg ezekkel (kétszer!), vagy egy jó drága nesze semmi, fogd meg jól projekt lesz a dologból. A kérdésen csillagászok egy kis csoportja agyalt, és arra jutottak, hogy az egyes számú távcsőből bizony kiváló csillagászati műszert lehetne építeni. Van ugyanis egy régóta dédelgetett terve a NASA-nak, a WFIRST (Wide Field InfraRed Survey Telescope), amit már az aktuális asztrofizikai Decadal Survey is a 2010-20-as évtized fő prioritásának hirdetett meg. Csak hát a lényeg, a pénz hiányzik, illetve addig nem nagyon lesz, amíg a James Webb űrtávcső el nem készül végre, azt meg csak 2018-ra ígérik.

 

KH-11Block3TMAdynamictestunit.png

Egy dinamikai próbapéldánya az NRO űrtávcsövekben is rejlő optikának. A fókusztávolsága rövidebb a Hubble-énél, ezért nagyobb (megfelelő detektorral százszoros) látómező érhető el vele. Sőt, a segédtükör helyzete változtatható a hat rúd segítségével, ami akár a távcső (látómezejének) pozícióban tartásában is segíthet.

 

A WFIRST egy infravörösben dolgozó űrtávcső lenne, mely nagy látómezővel és nagy érzékenységgel térképezné fel az égboltot, olyan alapvető kérdésekre keresve választ, mint a sötét energia mibenléte és az Univerzum szerkezete, illetve a csillaguktól távoli, mikrolencséző exobolygók keresgélése a széles Tejúton át. Csakhogy a jelenlegi tervek egy 1,5 m-es távcsővel és 2024 utáni starttal számolnak. Ehhez képest, ha az NRO távcsövet használják fel, akkor csak a detektort és egyéb kiszolgáló berendezéseket kell kifejleszteni és megépíteni egy eleve több, mint kétszeres fénygyűjtő képességű távcső köré. A becslések szerint ebből start lehet akár 2020-ra. És ez még nem minden. A nagyobb távcsőnek hála, a WFIRST terveivel szemben nem kell az egészet Nap körüli pályára állítani, hanem el lenne geoszinkron pályán is a Föld körül. A folyomány: olcsóbb rakéta, sokkal nagyobb sávszélesség az adatletöltéshez, negyedannyi idő az égbolt-felmérés elvégzéséhez. Plusz jobb együttműködés a James Webbel és az ESA 2019 táján induló, hasonló célú Euclid űrtávcsövével.

 

recon_sats.jpg

A KeyHole sorozat generációi - ugye, hogy ismerős a KH-11 alakja? Charlie Bolden, a mostani NASA igazgató is pakolt ki ilyet az űrsiklóból még asztronauta korában. A Hexagon generációt nemrég deklasszifikálták, olyannyira, hogy egy példányt be is mutattak a nagyközönségnek. Miután a KH-11 Block IV utolsó példánya csak tavaly ment fel, az újabb eseményre (25 évvel az utolsó madár kikapcsolása után) még jó sokáig várni kell.

 

Persze vannak még nyitott kérdések bőven. Kell egy részletes költségbecslés - kijön-e mondjuk egymilliárd dollár alatt, 2020 tájára? (A WFIRST kb 1,6-ra van taksálva jelenleg.) Felfér-e a nagylátószögű infravörös kamera mellé egy második detektor, mondjuk egy koronográf? Ezzel lehetne nagyobb exobolygókat közvetlenül is nézegetni, kitakarva a központi csillag fényét. Milyen kiszolgáló egységet pakoljanak alá, régi, kipróbáltat vagy új fejlesztést? Meg úgy általában, kapnak rá egyáltalán pénzt? Érdekes lesz követni, már ha lesz rendes információ-áramlás: a NASA honlap egyelőre mélyen hallgat, csak félgőzzel hozták a világ tudomására, hogy az NRO, mint a szegény rokonnak, odaadja nekik a levetett hardvert. Ahogy a vak ember is megmondta: majd meglátjuk.

PS: ugye nem feledte senki, hogy mindjárt Vénusz-átvonulás?

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr354566310

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.06.06. 11:03:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2012.06.05. 19:16:54

Ami érdekesebb, hogy lesz-e valami a második készletből. Mert azért az elég vicces lenne, hogy több százmilliós hardver megy a kukába. Legrosszabb esetben a másodpéldányt is felküldeni, akár egy másik műszerrel.

Don Quixote de la Ferko 2012.06.06. 09:32:41

Ki kell adni gebinbe az ajándékozónak.

Napi 5 óra tudomány, a többi a Föld felé fordulva.

Oszt "mindenki" jól jár.

Cifu78 2012.06.06. 09:49:41

@KGyST: Hiába több száz millió dollár értékű, kell még pár száz millió, hogy felszereljék a hiányzó részekkel, és X millió (ami lehet ~60-200 millió, hordozórakétától függően), hogy pályára állítsák. A NASA meg köszöni szépen, de nem tud ennyit csak úgy elővarázsolni, így is van épp elég gondja.

BTW érdekes, hogy nem nagyon vetik fel, hogy a műholdakat a Föld megfigyelésére használják. Ugyebár a NASA ezzel is foglalkozik, pl. éghajlatkutatás terén...

CJKrisz 2012.06.06. 09:51:05

És vajon milyen cuccok szolgálhatják a kémkedést, ha ilyen "leselejtezett vackokat" épp csak nem a kukába dobják? Nyilván ennél sokkal jobb technika áll rendelkezésre.

2012.06.06. 10:21:58

@Don Quixote de la Ferko: Ezzel csak az a baj, hogy másféle detektorok kellenek az űrkutatáshoz és a kémkutatáshoz.

Don Quixote de la Ferko 2012.06.06. 16:27:06

@Lrdx:

Cserélhető fej. Lefelé néz az újságolvasó része, felfelé egy infra, vagy ami jó nekik. Lényegtelen. Ez csak technikai probléma.

Crane (törölt) 2012.06.06. 17:47:05

Hehe. Nekem ez az egész story egy kicsit propaganda szagú. Már-már a hidegháborús blöfföket idézi. :)
Oroszok helyében most kitolnék egy hangárból egy darab vasat benne egy 4m-es tükörrel, és ráírnám, hogy ajándék az USA-nak. "Tudjátok mi már ettől jobbakat használunk... most hogy hallottuk, hogy nektek csak ilyen kicsik van, hát gondoltunk ajándékozunk egyet nektek, ami csak úgy elfekvőben volt." :D

Faby 2012.06.07. 17:57:56

@CJKrisz:
A rossz nyelvek szerint a Hubble is Földet figyelő kémholdnak készült, talán éppen KH-11-esnek, csak már nem volt rá szükség a hidegháború vége miatt. Azt is pletykálják, hogy az emlékezetes fókusz hiba, amit később korrigáltak, az is annak köszönhető, hogy eredetileg a Föld volt a célpont, nem a világűr.

Persze, az is lehet, hogy csak mese, de ha most hirtelen előkerül két, a Hubble-ra erősen hasonlító hardver csak úgy a sufniból, akkor én egy kicsit elgondolkodok ezen a pletykákon is.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2012.06.07. 21:06:30

@Faby:
Ennek van is alapja, a Hubble azért pont akkora, amekkora, mert a KH-11 technológiájával (ez nyilvános info, anno a Hubble építésével kapcsolatban kongresszusi meghallgatáson elhangozott), gyakorlatilag a kémholdak gyártósorán épült.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.06.07. 21:36:49

@Faby: nem annak készült, de azt a technológiát használta fel. A fókusz hiba sem ebből ered, hanem az elrontott tesztelésből. A tartalék tükörnek például tökéletes a görbülete...

gothmog 2012.06.09. 14:26:56

@lacalaca: Megkockáztatom, ez a két hírszerzési célú tükör mentes az ilyen amatőr hibáktól. :)

teddybear01 2012.06.10. 17:39:25

@gothmog: Viszont alkalmatlan csillagászati célokra.
Egészen más tükörrendszer kell néhány száz kilométerről kémkedni az oroszok után.
süti beállítások módosítása