Az ESA közzétette a "Fly Your Thesis!" program 2011-re szólól felhívását: MSc és PhD hallgatók számára nyújt lehetőséget kísérletek tervezésére és elvégzésére zéró-g parabolarepüléseken. A program keretében egyetemista csoportok jelentkezését várják, számos tudományterületről: anyagtudomány, kémia, folyadékok fizikája, biológia, asztrofizika és idéntől megszorításokkal, de orvosi kísérletekkel is lehet pályázni. Jó hír, hogy PECS, azaz ESA együtt működő országok (mint mi, hol van még az ESA-tagság...) jelentkezőit is bátorítják a részvételre. A jelentkezési szándékot 2010. július 12-ig kell eljuttatni, majd 20 projektet választanak ki részletes bemutatásra, amiből maximum négy juthat el a megvalósítási fázisba, majd 2012 elején a tényleges repülésig. 

Volt már ilyen kezdeményezés korábban is, Student Parabolic Flight Campaign néven. Magyar egyetemisták (és bloggertársak) kísérlete 2006-ban már majdnem eljutott ilyen repülésig, de a Spacebeer csapat fémhabosító berendezésétől az utolsó pillanatban megvonták az engedélyt. A repülésen így orvosi vizsgálatokat végeztek, 2007-el pedig megszüntették az SPFC-t. De itt az új lehetőség, pályázzatok, tervezzetek, repüljetek!

 

Az Airbus A300 Zero-G, az ESA által használt Vomit Comet.

Szerző: lacalaca

5 komment

Címkék: esa diákoknak

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr711975529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kulcsarb 2010.05.05. 11:39:24

nem akarok elégedetlennek tűnni, de ilyen cikkek miért az index-en jelennek meg hamarabb,

index.hu/tudomany/urkutatas/2010/05/05/egy_honap_alatt_elvisz_a_marsra_a_nasa_plazmahajtomuve/

szerintem lényegesebb hír mint a PhD hallgatók számára egy felhívás,

vagy ez a bolg egy egyetemi hirdetőfal?
mert akkor félreértettem a célját, bocsánat.

sajtosszenya 2010.05.05. 12:59:08

@kulcsarb:ion-hajtóműveket már régóta használnak és ugyanilyen régóta ígérik hogy 1-2-3 hónapra rövidítik a marsra utazáshoz szükséges időt. ennek a hírben nincs semmi újdonság

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.05.05. 13:29:06

@kulcsarb: nem akarok elégedetlen lenni, de az indexen azért valaki pénzt kap, én meg másért kapom a pénzem. Ezen a blogon azt írok meg akit akarok, illetve amire időm jut. Mostánaban kevés jut, a nyomorult Kepler miatt (irónia alert!). És nem is célom, hogy a space.com/spaceflightnow.com/spacedaily.com/nasa.gov, stb összes hírét tükrözzem ide. Aztán meg ha az index megírta, úgyis mindenki elolvassa, én megírok másról ami oda már nem fér be.

No offense.

kulcsarb 2010.05.05. 17:36:42

@lacalaca: ok, megértem, riszpekt meg szori meg ilyenek

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.05.05. 18:38:46

@kulcsarb: semmi gond. Végre élesítettem az új posztot, azon rágódtam az elmúlt napokban, amikor épp jutott rá idő.
süti beállítások módosítása