crs_1_port_1351717373.jpg_1024x742

Jól lemaradtam - blogolás szempontjából - a SpaceX CRS-1 küldetéséről, csak-csak egész embert kíván egy kétéves minirakéta mellett készülni doktori szigorlatra, plusz megírni a disszertációt, de szerencsére kellő médiafigyelmet kapott a dolog, úgyhogy lehetett értesülni az eseményekről. A misszió nem volt problémamentes: a Falcon-9 első fokozatának egyik hajtóműve leállt, de az első benyomásokkal szemben nem robbant fel, csupán a megrepedt, és az automata leállítás előtt még kiszökő, égő üzemanyag tépte le a hajtóművet takaró borítást. A lecsökkent teljesítmény miatt már nem tudták teljesíteni a NASA igen szigorú biztonsági követelményeit az ISS-t illetően, és így a másodlagos terhet, az Orbcomm kommunikációs műholdját nem tudták megfelelő pályára állítani. (Az Orbcomm-SpaceX kapcsolat meglehetősem furán alakul, lásd bővebben itt.) A Dragon viszont innentől kezdve tökéletes produkciót mutatott be, az ISS randevútól az óceánra való visszaérkezésig. A következő menet 2013 elején jön, a tervek szerint ekkor már a Dragon nyitott szoknyájában is szállítanak hasznos terhet.

Szerző: lacalaca

2 komment

Címkék: spacex dragon crs

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr354882868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Apollo 21 2012.10.31. 23:52:21

Kár a műholdért, de akkor is király volt! :D

Csak így tovább, SpaceX! :D

MTom 2012.11.08. 23:45:14

Hát, a link, amin a SpaceX-Orbcomm történet le van írva, eléggé egy fanyalgó cucc...
Tulajdonképpen mindent összehordtak benne, amivel indokolni gondolták, miért is olyan rossz eddig ez a házasság.
Már csak az hiányzik belőle, hogy az egyik látogatása alkalmával az Orbcomm vezetőjét megugatta a SpaceX portásának a kutyája...
süti beállítások módosítása