Nap képe: alváz rendben

2012.09.11. 15:37

Beindult a Curiosity, már gurult is, lézerezett is, szép lassan az összes kütyüt meg ketyerét leellenőrzik és beüzemelik rajta. Az egyik ász a robotkaron lévő MAHLI kamera, ami, ellentétben a MER roverek mikroszkóp-kamerájával, fókuszálható, így nem csak makrofotózásra jó. Körül is nézett hát, csinált egy fotót a kamerafejről, de az még a porvédőn át készült, illetve megnézte a rover hasát, hogy nem verődtek-e fel kődarabok a leszállásnál. A jelek szerint nem.

mahli_underbellypan_sol341_sm.jpg

A négy kerek izé az előrefelé néző HazCam-ok (veszélykerülő kamerák), amik redundánsak, alapértelmezetten a két baloldalit használja a rover. Ezek készítették az első fotót a rover árnyékáról a landolás után.

mahli_on_mars_sm.jpg

Emlegetett szamár: a MAHLI kamera, még lecsukott porvédő kupakkal, a robotkaron lévő műszeregyüttes vizsgálata közben. Persze ha két kamerát fordítunk egymásnak, elkerülhetetlen, hogy szembe fotózzák egymást:

mastcam-mahli_sm.jpg

Ez a kamerafej (mérsékelt fotosoppal az eredetihez képest): a nagy a tetején a ChemCam, a nagyobb meg a kisebb négyzet a két MastCam, a négy kerek pedig a négy, szintén redundáns navigációs kamera. Végezetül, összehasonlításul az első képhez, a Spirit hasa a MER Microsopic Imager kameráján át. Az MI-t eredetileg csak pár centiről való fotózásra tervezték, ezért életlen a kép. Ezt a felvételt anno azért készítették, hogy kiderítsék, a már magát beásott rovert mennyire agresszíven lehet megmozgatni, kilyukasztja-e egy rejtőző szikla a hasát a nagy erőlködésben.

spirit_belly_sm.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr544767105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása