Update: jönnek az első MastCam fotók! El fog tartani egy darabig, amíg mind eljön, és ez még csak a 34 mm-es kamera, a 100 mm-es objektív még nagyobb felbontásra lesz képes!

mastcam_wheel_sm.jpg

Egy nyers kép egy kerékről, alatta pedig a Gale-kráter fala (credits: Daniel Machacek).

GaleRimMastCam_sm.jpg

Ezt meg a NASA-nál rakták össze, 10 000 pixel széles, bár a nyers képekkel összehasonlítva ez nem is a teljes felbontás. A Mt. Sharp kilóg belőle, mert ezt a panorámát előre beprogramozták, a következő körben majd megmondják neki, hova nézzem, hogy a hegyet is lássa ott középen.

pia16051-fullportal_full_sm.jpg

Összeszedtem csokorba az "első" képeket: első panoráma, első színes fotó, első fotó a roverről, és így tovább. A rovert körülvevő tájról a navigációs kamerák első felvételei tudósítottak:

sol2_2navcam_L_sm.jpg

Gyönyörű! Az előtérben apró kődarabokkal borított, enyhén dimbes-dombos táj, a messzi távolban pedig a Gale-kráter falát képező hegyvonulat, sejtelmesen a légkörben lebegő poron át. A rover előtt közvetlenül is van mit nézni: a két mélyedés a sky crane rakétái által vájt üreg, amivel a rover ajándékba kapott négy (hisz a másik oldalon is van kettő) geológiai feltárást, ahol a marsi időjárástól védettebb, mélyebb kőzetréteget vizsgálhatja majd instant módon. (credits: James Canvin)

mars_msl_sol2_2navcam_anaglyph_sm.jpg

Ugyanez 3D-ben, szemüvegeket elő! (credits: James Canvin)

sky_crane_impact.jpg

Ha már a sky crane szóba került, az első HazCam felvételek kapcsán hamar beindult a találgatás, hogy egy gyanús folt vajon nem a daru becsapódása felverte porfelhő-e. Mostanra hivatalos források is megerősítették, hogy az első felvételeken bizony alighanem az épp roncshalmazzá transzfromálódó sky crane-t örökítette meg a rover. Viszlát, és kösz a halakat!

Skycrane impact.jpg

És így nézett ki felülről. Szép féloldalas nyomot hagyott, ahogy egy alacsony szögű becsapódástól az elvárható.

rover_selfportrait_sm.jpg

A rover magát is körbefotózta, az eddig letöltött képekből egy ilyen részleges fotót lehetett összerakni. Látszik, mennyi por és kőszemcse verődött fel, még a sky crane-es leeresztéssel együtt is.

mardi_heatshield_sm.jpg

Közben csorognak le a nagyfelbontású MARDI fotók is, itt például az egyik korai, a távozó hőpajzzsal, ami épp 16 méterre járt a rovertől. A MEDLI műszeregység kábelezése is látható, ez a légköri fékeződés alatt gyűjtött adatokat.

mardi_ground_sm.jpg

Ez meg az egyik utolsó, 70 cm magasságból, már a marsi talajon áll a Curiosity, bal fent sejlik az egyik kerék, egy keskeny sávban pedig bevilágít a nap a hasa alá. A tervek szerint egyébként a MARDI-t később is üzemben tartják, "járdanézetben" fog képeket rögzíteni, ahogy a rover halad majd.

mars_msl_sol3_mastcam_panorama_thumbnail_sm.jpg

És végre a MastCam is elkezdett dolgozni, de a színes, nagy felbontású képekből még csak az előnézetek érkeztek meg. Ez persze nem akadályozta meg a képbuherátorokat, hogy a navigációs kamerák képeire rá ne húzzák a kis felbontású színes verziót, az eredmények pedig egészen nézhetőek lettek (credits: James Canvin, Björn Jonsson):

MSL0002_navcam12_L_mastcamthumbcolour2_full_sm.jpg

Curiosity-color-navcam-from-mastcam-panorama_sm.jpg

És ne feledjük, hogy megint két rover randalírozik a Marson: a Curiosity kistestvére, a 90 napos küldetésének bőven 3000. napja felett járó Opportunity is dolgozik tovább az Endeavour-kráterben (credits: Planetary Society).

oppy_msl_sm.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr934706535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korxi 2012.08.11. 21:17:11

"megint két rover randalírozik a Marson"

Hát ja.Ttudom hogy tizenvalahányszoros költségvetés különbség meg minden, de ennek fényében akkor is gáz hogy a Fobosz Grunt-al a föld körüli pályát sem sikerült elhagyni.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.08.11. 21:28:18

@korxi: az a helyzet, hogy abból a pénzből építeniük kellett volna egy ötödakkora Phobos-orbitert valami zseblanderrel, és akkor lett volna esélye is...

Koopac 2012.08.12. 00:05:43

Honnan lehet ilyen vörös-kék 3D szemüveget keríteni? Asszem a köv. hetekben-hónapokban hasznát tudnám venni :)

KékFény6 2012.08.12. 00:32:03

Azon a képen nem a hőpajzs van, hanem egyértelműen egy UFÓ, amely gyorsan távozik a helyszínről. :)

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2012.08.12. 05:34:36

@Koopac: abszolute lehetetlen manapsag ilyen szemuveget beszerezni. ne is probalkozz, ne hasznald a keresoket, az eszedet, lehetetlen. max. kerdezz korbe a szomszednal, ha o se tudja, add fel.

nemsirunk 2012.08.12. 07:01:59

Milyen messze van egymástól a két jármű? Gondolom nagyon nagy a távolság köztük. Nyilván nem ez a küldetések legfontosabb szempontja, de érdekes lenne olyan képet látni, amin feltűnik a másik "kolléga".

A színes képeken a színek eredetiek, vagy valamilyen eljárással manipulálják ezeket?

hörgőszelep (törölt) 2012.08.12. 07:30:09

@Koopac:
Nekem van ilyen szemüvegem, még az ábrázoló geometria óráról maradt meg, de én meg teljesen vak vagyok.

lavór 2012.08.12. 07:58:18

Na, végre valami érdekes is kikerül az index főoldalára.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.08.12. 08:12:44

@nemsirunk: Pont a másik féltekén: youtu.be/HQd7XFuoWZw
A Curiosity egyébként tud majd önarcképet fotózni, mert a MAHLI kamerát a robotkaron szembe tudja fordítani (és az tud fókuszálni pár centinél messzebb is, ellentétben az Oppy robotkaros mikroszkóp-kamerájával).

Olyan nincs, hogy eredeti színes kép. :) A MastCam-ban Bayer-szűrő van, pont mint a hagyományos digitális fényképezőgépekben, vagyis négy pixelenként van szétosztva két zöld, egy piros és eg kék szűrő.
en.wikipedia.org/wiki/Bayer_filter
Ezekből az RGB színekből aztán interpolálással áll elő a végleges szín minden pixelre. (Az Oppy kameráján ha jól emlékszem, a CCD-n nincs ilyen, hanem különálló szűrőkön veszik fel a három színt három teljes képként). Emellett persze van egy sor másfajta szűrő is, ki egészen a közeli infravörösbe, a tudományos vizsgálatokhoz.

algi 2012.08.12. 08:31:06

@lacalaca: "A Curiosity egyébként tud majd önarcképet fotózni, mert a MAHLI kamerát a robotkaron szembe tudja fordítani"

Jaj, és akkor majd lesznek ilyen facebookos "magamat fényképezem" jellegű képek? :D

EvilHedgehog 2012.08.12. 09:33:46

@algi: Csücsöríteni is tud majd a szentem..? :D

szltoni 2012.08.12. 09:38:12

A Curiosity tud hangot rögzíteni? Gondoltak erre? Meghallgatnám azért az ottani "zajokat".

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.08.12. 09:46:59

@szltoni: nem tud. A Mars Polar Landeren volt, de az meg lezuhant.
en.wikipedia.org/wiki/Mars_Polar_Lander
Sok mindent nem hallanánk amúgy, max a rover hangjait meg talán a szelet, de mivel a légkör igen ritka, az is nagyon halk lenne.

EvilHedgehog 2012.08.12. 09:55:31

@lacalaca: A Phoenix-en is volt mikrofon, de valamiért sosem kapcsolták be/ használták...

szltoni 2012.08.12. 09:59:51

@lacalaca: Azért meghallgattam volna azt kevés zajt is, ami ott van. Az a ritka légkör amiben nem annyira terjednek a hangok is produkálhat érdekes dolgokat. Egyébként sem súlyban, sem technikában nem lett volna nagy kunszt ezt a lehetőséget is megadni a Curiositynek, ha már a Titánon is hallgatózhattunk kicsit...

Urfang 2012.08.12. 10:01:06

Erről a lassítórakéták által vájt üregről eszembe jutott egy ötlet. A sky crane-re lehetett volna pakolni egy jókora robbanótöltetet, valami biztonságos, stabil anyaggal. Miután leszállt a távolban robbanthatott volna egy több méter mély krátert.

A Curiosity-nek így esélye sincs ilyen mélységben vizsgálódni, ezzel viszont meg lehetett volna oldani és csak néhány kiló többlet lett volna.

Sajnos a NASA nem tudja, hogy itt vagyok és kurva jó ötleteim vannak :D

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.08.12. 10:12:03

@szltoni: azt írják a Malinnál:
"MSSS also prepared to operate the Phoenix Mars Descent Imager (2007–2008) but NASA decided not to operate this camera owing to technical concerns on the spacecraft side of the interface. The MSSS operations team did, however, command usage of the camera's onboard microphone late in the Phoenix mission, but the data return was unsuccessful."

EvilHedgehog 2012.08.12. 10:27:46

@Urfang: Volt így is min izgulni.. képzeld ha még egy "időzített" bomba miatt is izgulni kell.. :D

Failer 2012.08.12. 10:33:44

@korxi: Én nagyon sajnálom az oroszokat :( Ha bizonyíték kell a pech-re, akkor "Oroszok kontra marskutatás" elmúlt 40-50 éve az az.

@Koopac: Megnéztem szemüveggel de igazából semmit nem látni térben ezen a képen :(

Mészáros Laci 2012.08.12. 11:14:43

a legfelső kép (a kerékről) nem támasztja alá, hogy a rakéták teleszemetelték volna a marsjáról. van rajta két apró kavics összesen, ehhez képpest a kamerák lencséi kb úgy nézhetnek ki, mint egy salakmotor-versenyen a lámpák.

Mészáros Laci 2012.08.12. 11:15:19

@Failer:

ennyi pech már nem pech, hanem átgondolatlanság...

Urfang 2012.08.12. 11:38:20

@EvilHedgehog:

Van olyan robbanóanyag ami mellett akár atomot is robbanthatsz és akkor sem fog aktiválódni, szóval meg lehetett volna ezt úgy oldani, hogy ne kelljen miatta aggódni.

És micsoda lehetőség lett volna méteres mélységben kutatni, olyan infókat lehetett volna gyűjteni, mint a kapirgálással soha.

Még az is lehet, hogy néhány méteres mélységben már burjánzik az élet :D Na jó, ez nem túl valószínű, de valami van ott, amit így nem láthatunk.

Zorg a Rettenetes · http://musicanta.blog.hu 2012.08.12. 12:37:25

@Urfang: Teli volt robbanóanyaggal a leszállóegység, ez nem lett volna probléma. Viszont plusz súlyt jelentett volna, a terület megközelítése veszélyes lehetett volna a rover számára a törmelék és a kráter esetleges meredeksége miatt. Ráadásul a robbanó- és hajtó-anyag maradványok valószínűleg annyira beszennyezték volna a területet, hogy túl sok értelme nem lett volna vizsgálódni.

Borogy 2012.08.12. 13:31:43

Udv. Pormentes helyen szerelik ossze ezeket a mars rovereket de a legporosabb helyre kuldik oket:)
Akkor gondolkozhattak volna vmi ontisztito lencseburkolatrol is:)

Ezert rosszak az M16 puskak is mert azokat is laborban rakjak ossze tesztelik es a valo vilagban nem akarnak mukodni rendesen.

Urfang 2012.08.12. 13:36:59

@lacalaca: Jó, de ezek régiek és a felszínét már belepte por. Amit Zorg mond, abban van valami, hogy a robbantás némileg beszennyezné a krátert, de az biztos nem tévesztené meg az elemzőket, mert tudnák, hogy a robbanóanyag maradvány az tőlük származik.

De ami a legjobb lett volna: egy atomot dobni a Marsra (:D) és aztán mellé letenni a rovert.

Takács Bálint 2012.08.12. 15:42:10

@Koopac: Én is ezek miatt a képek miatt rendeltem most rendes, keretbe épített (nem fólia) szemüvegeket innen:
www.hobbyrendeles.hu/menu.305.3d_szemuveg

Ha jól tudom, még egy rakat helyen lehet kapni ugyanezeket a szemüvegeket. keress rá az "anaglif szemüveg" kifejezésre.

Sajnos az egyik törötten érkezett, mert sima pufiborítékba csomagolták, a Posta meg ugye nem bánt vele kesztyűs kézzel. Legközelebb a személyes átvételt választom.

Az NVidia szemüveg egyébként profi, simán fel tudom rakni a "sima" szemüvegem fölé.

privateer 2012.08.12. 16:29:18

@Koopac: Találsz csomó helyen a városban, meg a neten is Aniglip 3D szemüveget. Én egy újságból mentettem ki. Persze hosszú távon nem jó használni.
Egy példa link.
hobbyrendeles.hu/termek.1034.3d_szemuveg__voros-cian_klasszik

privateer 2012.08.12. 16:30:42

Lol, most muszáj dupláznom, cache megszívatott. Szóval hajrá, lehet szerválni. Igaz nem olyan mint az imax vagy imagemaster féle 3d.

Mészáros Laci 2012.08.12. 16:34:20

@lacalaca:

köszönöm, ez tényleg elég szemetes.

érdekes, mennyi porfogót hagytak a curiosity tetején, azt hittem volna, hogy a két kicsi szonda tapasztalatai nyomán a porviharokhoz jobban adaptált felületeket alakítanak ki. persze biztosan ki van ez találva így is, ahol összegyűlhet a por, ott nem is zavar majd senkit.

gpt32 2012.08.12. 17:39:06

Barátaim! Hát senki nem képes meglátni a nyilvánvalót, a Repülő Spagettiszörny újabb csodálatos megjelenését a negyedik képen?

img.index.hu/cikkepek/0806//tech//Touched_by_His_Noodly_Appendage.jpg

www.venganza.org/flash/guidetopastafarianismpreloaded.swf

DOGMAN · http://kutyasagok.blogspot.com 2012.08.14. 12:57:57

www.360cities.net/image/curiosity-rover-martian-solar-day-2#-315.47,13.14,70.0

ezen a képen a "reaktor" miért van kitakarva???
elvileg ismert a működési elve, ennyire friss cucc lenne, hogy még rejtegetik a felépítését???

Higany 2012.08.14. 13:18:44

@EvilHedgehog: Nem, Ő annál sokkal cizelláltabb lélek:
9gag.com/gag/5047093

:)

Rive 2012.08.14. 21:02:53

@DOGMAN: Szerintem annak a montázsnak egy részén a földi másodpéldány szerepel.

K2 2012.08.19. 11:43:42

sziasztok, a GALE-kráter fala milyen magas a rover mostani terepszintjéhez képest?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.08.22. 15:52:12

@K2: pontos adatot nem találtam, a hegy kb. 5,5 km, a fal valamivel alacsonyabb, azon az oldalon 4 km körül lehet:
en.wikipedia.org/wiki/File:Topographic_Map_of_Gale_Crater.jpg
süti beállítások módosítása