Update: megvan az ejtőernyős kép is, illetve a másik irányú HazCam, a rover árnyékával és a Mt. Sharppal a fotón! Előbbi külön posztban, utóbbi meg itt, mert szép, eredetiben és deprojektálva:

msl_first_2.jpg

A Mount Sharp a kráter közepén emelkedő hegy, ezt fogja majd a rover felderíteni.

msl_first_2_canvin.jpg

Credits: James Canvin

 

Megtörtént tehát, a hatalmas rover épségben landolt a vörös bolygó felszínén. A leszállás után követlenül már láthattunk is két, eredeti méretben 64x64 pixeles képet, aztán jó két órával később a Mars Odyssey ismét áthaladt a Gale-kráter felett. Ezúttal a rengeteg telemetriai adat mellett egy rendes, 512x512-es HazCam képet is letöltöttek amit már a porvédő sapka nélkül készített a rover, és aminek azon nyomban neki is estek az űrbuzi képbuherátorok. A fotón a Nap is szerepel, ezért a horizont kissé be van égve:

PIA15973.jpg

De sok mindent lehet kezdeni az eredeti, nyers képpel. Például kihalászni a távoli dimbeket-dombokat a Nap fényéből (James Canvin Martian Vistas blogjáról - sok-sok Opportunity kép is van ott!):

msl_first_canvin2.jpg

Illetve a halszem perspektívát torzítgatni az emberi érzékeléshez közelebb állóvá. Íme két különböző megoldás:

msl_first_reproj1.jpg

Credits: James Sorenson

msl_first_canvin2_reproject2.png

Credits: James Canvin

És hogy miért nap képe, először? Mivel este hatkor (ha jól számolom), jön a Mars Reconnaissance Orbiter felvétele az ejtőernyőn ereszkedő roverről. Amiről egyelőre ennyit tudni:

Vagyis telibe kapták, és jól is néz ki!

Update: már meg is van!

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr604698585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.08.06. 18:44:41

Már megint lemaradtak a képről a marslakók!

Kis ember 2012.08.06. 20:01:21

Sírok, nevetek, meg vagyok hatva, gyerekek!

Smiló · http://hetibeton.blog.hu/ 2012.08.06. 20:56:21

Ilyen szűk az adatforgalom keresztmetszete, hogy le kell butítani a kamera képét, vagy egyszerűen most van fontosabb más adat mint a képek? Nem mintha zavarna, csak érdekel lesz-e HD kép.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.08.06. 21:31:06

@Smiló: lesz később, csak több időbe kerül átküldeni. Rengeteg telemetriai adat van az ereszkedésről, egy-egy orbiter áthaladás limitálva van 1-2 percnyi időre. Plusz ha először a kis képeket küldik át, kiderül, hogy elrontották-e, és akkor nem hívják le a nagyot.

Közvetlen MSL-Föld kommunikáció majd 0,5-32 kB/s között mozoghat, szóval lassabb a betárcszós modemnél, de ez bolygóközi kommunikációban nem szokatlan. Curiosity-MRO és MRO-Föld viszonylatban pár Mb/s is lehet. Azt írják:
"Mission plans call for
the return of 250 megabits of Curiosity data per Martian
day over these relay links." (Mármint az MRO-n és Odyssey-n át.)

Egy-egy nagyfelbontású panoráma nyilván napokba fog kerülni, de 2-3 napon belül állni fog a kamera-árboc és a navigációs kamera csinál egy közepes felbontásút hamar (még a héten).
süti beállítások módosítása